ДОКТОРКА КИСИЋ УПОЗОРАВА: Лепо време нас неће сачувати од короне!

Танјуг

26. 03. 2021. у 15:35

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да број новозаражених вирусом корона у Србији стагнира, али да је и даље на високом нивоу, и упозорила да топлије време и боравак напољу, такође, носе ризик од преношења инфекције.

ДОКТОРКА КИСИЋ УПОЗОРАВА: Лепо време нас неће сачувати од короне!

Фото: Принтсцреен

Кисић је поново апеловала на грађане да се вакцинишу додајући да вакцине не могу да учине "чудо" уколико се не поштују све мере превенције.

На питање о евентуалном попуштању мера следеће седмице, о чему је изразила наду премијерка Ана Брнабић, Кисић каже за Танјуг да бисмо све активности могли да спроводимо уколико се свако понаша одговорно и у складу са прописаним мерама.

- Долази лепо време, што нам иде у прилог, али нас је вирус прошле године демантовао и показао да може да опстане и да се шири и у таквим условима. Ужелели смо се боравка у баштама, али ни такво понашање није без потпуног ризика - рекла је министарка Кисић.

Ако се на дневном реду поново нађе предлог да се поново дозволи рад угоститељских објеката, Кисић каже да Кризни штаб увек разматра најоптималније мере у одређеном тренутку, али да здравље мора да превагне.

Поручила је грађанима да се стрпе још мало како бисмо зауставили епидемију.

А то можемо, јер су нам доступне вакцине, додаје Кисић.

- Вакцине не могу да учине чудо, уколико ми својим понашањем не помогнемо да се спречи ширење вируса. То је суштина без обзира да ли ће мере бити ублажене или пооштрене - навела је она.

Коментаришући предлоге да се попусте мере за ревакцинисане против вируса корона, Кисић каже да поједине земље то уводе, као што је Израел који предњачи по броју вакцинисаних и ревакцинисаних.

Да би се таква мера увела, а избегла дискриминација, Кисић каже да је неопходно да вакцина буде доступна и понуђена свима.

- Уколико неко одбија имунизацију у условима када му је вакцина доступна, онда би постојао основ за увођење такве мере. На примеру Израела видимо да је могуће, али видећемо како ће се то дешавати у свету. Сада не треба да размишљамо о изласцима на одређена места, већ да спречимо да се вирус умножава - поручила је Кисић.

Напомиње да то што дневно имамо више од 5.000 новооболелих није охрабрујуће, али је опет боље него да број расте, с обзиром да је сада доминантан британски сој вируса који се брже и лакше шири.

Упозорила је да млади доносе вирус у породицу и да је често реч о асимптоматским случцајевима, тако да они нису свесни да шире за многе смртоносан вирус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)