КОЈЕ СУ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВЕЛИКИХ ТАЛАСА КОРОНЕ? Докторка Здравковић даје одговор и поручује свима - Не плашите се вакцине

Novosti online

26. 03. 2021. у 09:05

ЗДРАВСТВЕНИ систем може да издржи онолико колико буде морао да издржи. Управо квалитет здравственог система Србије је у томе што је показао да има завидну флексибилност, брзог уласка и изласка појединих здравствених установа из ковид система, каже директорка КБЦ Бежанијска коса Марија Здравковић.

КОЈЕ СУ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВЕЛИКИХ ТАЛАСА КОРОНЕ? Докторка Здравковић даје одговор и поручује свима - Не плашите се вакцине

Фото: В. Данилов

Гостујући у Београдској хроници докторка Здравковић рекла је да смо и у новембру имали раст заражених и укључивање великог броја установа.

- Када је био врхунац епдемије, око 15. децембра, значајно већи број установа је био укључен него у овом тренутку. Ми још увек имамо маневарски простор, али гледамо да се увек што мањи број установа укључи - истиче директорка КБЦ Бежанијска коса.

Ова здравствена установа није била само месец дана у ковид систему. За тих месец дана прегледали су преко 13.000 хитно упућених пацијената, хоспитално лечили преко 900 пацијената у главној згради, око 500 пацијената кроз дневне болнице и око 1.000 онколошких пацијената који су примали терапију.

- Ишли смо максимално на увођење дневних болница из епидемиолошких разлога, што је јако добро и по светским стандардима. Велики број људи је дошао и решио своје проблеме, све су то били хитни пацијенти са животно угрожавајућим проблемима и пацијенти који нису могли да се врате да се лече код куће - наглашава докторка Марија Здравковић.

Према њеним речима, КБЦ Бежанијска коса је прешла бројку од 220 пацијента и то је скоро при крају капацитета.

- Нама још увек један део запослених ради у ковид болници у Батајници, на испомоћи. Очекујемо да се врате да би могли да радимо са пуним капацитетом. Најтежи дан је био у понедељак, тада смо за 24 сата имали 132 пријема. Мислим да је то највећи број пацијената у корони који је примљен у једну установу за 24 сата - поручује докторка Здравковић.

Додаје да имају организацију и систем који су већ разрадили тако да је то основа и кључ тога да су могли да збрину 132 пацијента односно 250 прегледа.

Наглашава да сви таласи имају заједничку особину да су они цена за нешто што се пре тога десило. У тренутку када се опустимо деси се да просто коронавирус није једноставан непријатељ.

- Имамо вакцинисане људе који су се разболели. Постоје пацијенти који су примили прву вакцину пре неколико дана до оних који су пре месец дана примили другу дозу вакцине. Морам да кажем да је карактеристика да млађи пацијенти који се примају имају теже клиничке слике и нису вакцинисани, а старији пацијенти углавном су добили вакцину имају клиничке слике које су лакше него у оним претходним таласима - објашњава Марија Здравковић.

Додаје да у овим великим таласима највећи број хроничних болесника којима се погоршава стање има корону.

- Корона наступа као погоршање основних хроничних проблема а тек онда пацијент добија температуру, кашаљ. Ми смо се већ изверзирали, када се неком погорша стање без разлога увек смо радили тест на корону и у великом броју случајева смо имали позитиван тест. Корона је велико оптерећење за организам и први сензори који реагују су они који су најслабији у организму - објашњава директорка КБЦ Бежанијска коса.

Истиче да је просек лежања за некомпликоване пацијенте осам дана. Тежи и компликовани случајеви остају 14 дана. У овој здравственој установи у претходном периоду било је 12,7 процената пацијената у интензивној нези.

- То није баш мали број али је преживљавање било око 50 процената. Објавили смо два рада у светским часописима и преживљавање је у рангу најбољих болница у свету - поручује Марија Здравковић и апелује на грађане да се не плаше вакцинације, да се што пре пријаве, или да се поново пријаве уколико нису позвани.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)