ПАЖЊА, ПАЖЊА, ВАЗДУШНА ОПАСНОСТ ЗА БЕОГРАД! Речи Аврама Израела које се не заборављају - ноћ пре бомбардовања 1999. (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

24. 03. 2021. у 00:37

ПАЖЊА, Пажња, ваздушна опасност за Београд!

ПАЖЊА, ПАЖЊА, ВАЗДУШНА ОПАСНОСТ ЗА БЕОГРАД! Речи Аврама Израела које се не заборављају - ноћ пре бомбардовања 1999. (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Архива ВН

Овим речима огласио се са Студија Б Аврам Израел, тада начелник београдског Центра за обавештавање.

- Нисам могао да верујем да се неко дрзнуо да на крају 20. века малу земљу и велики народ стави под крила свог 'милосрдног анђела'... И данас осећамо последице њихове милосрдности - говорио је Аврам Израел.

Израел је имао "неславну" улогу да први пут после Другог светског рата притисне систем за узбуњивање и објави ваздушну опасност у Београду.

- Имали смо комплетан увид у ваздушну ситуацију изнад Србије и мало света. Знали смо где су непријатељски авиони, где дејствују, како дејствују и шта раде - рекао је за београдске медије.

- С великом пажњом и напетошћу пратили смо шта се догађа. Знало се да ће доћи до агресије, да ће Србија бити бомбардована. Нико се није надао да ће и Београд бити мета. Али, тако је одлучено и тако је и било. Наше је било када ћемо проценити да дигнемо узбуну за Београд. Прве ноћи бомбардовања у Београду није било жртава. Биле су на мети касарне у Батајници, Топчидеру, Институт и део Војне академије у Жаркову, Стражевица. Нама нису слали информације шта се дешавало иза капија касарни.

Али, већ прве ноћи стизале су вести о жртвама на југу Србије. Од НАТО бомби у Куршумлији, у трену, страдало је 11 официра Војске Србије. И да овај масакр није преживео Светозар Ковачевић, капетан прве класе, ко би још вратио сећање на први дан и прве погинуле.

- Два минута је тек минуло после 20 часова, када нас је погодила прва од три крстареће ракете. Готово истовремено нестала је струја и уследио други удар. Полетео сам као у неком безваздушном простору. Осетио огроман притисак и јаку температуру, па се трећег удара и не сећам. Свест ми се вратила тек на путу за прокупачку болницу. Био сам црн као угаљ. Кожа ми је отпадала. Опекотине су биле по читавом телу, једва сам дисао. Молио сам бога да ми узме душу - причао је Ковачевић, који чува успомену и на војника Бобана Недељковића, прву жртву у Прокупљу првог дана бомбардовања.

Тог 24. марта 1999. године, почела је операција "Милосрдни анђео". Деветнаест земаља Алијансе бомбардовало нас је 78 дана.

Прве ноћи бомбардовања и фабрика "Утва авиони" у Панчеву била је три пута мета.

Прва бомба пала је око 20 сати, друга три сата касније, а трећа око четири сата ујутру. НАТО је гађао производне погоне и магацински простор. Материјална штета процењена је на око 60 милиона долара.

После бомбардовања једног од магацина на периферији фабрике, једна бомба није експлодирала. Дубоко је у земљи и још није извађена.

- После посла отишао сам кући да се одморим. Пробудила ме је прва експлозија - присећа се Драган Сретеновић, тада шеф обезбеђења 'Утве'. - Имали смо информацију да ће 'Утва' бити бомбардована те ноћи. Нисам веровао... Фабрика је била у пламену када сам стигао. Питао сам колеге да ли има жртава, одговорили су да нема. Рекао сам им да чувају своје животе.

Запослени су заједно са ватрогасцима почели да рашчишћавају фабрички круг. Бомбе су читаве ноћи падале у налетима.

Сретеновићу се у памћење урезала слика кинеских новинара, који су дошли пре зоре.

- Погинули су током бомбардовања кинеске амбасаде - каже Сретеновић. - И ми смо касније изгубили три човека током рашчишћавања. А и сад кад неко од мојих млађих колега умре нисам сигуран да ли је то због осиромашеног уранијума. Бомбардовање је оставило тешке последице на нас.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)