КАКВО НАС ПРОЛЕЋЕ ЧЕКА? Ускоро ће бити 20 степени - Метеоролог открио шта нам следи!

Novosti online

20. 03. 2021. у 12:41

ДАНАС је званично почело пролеће, али многе је разочарало што у корак с овим годишњим добом није кренуло и топлије време, већ снег и киша.

КАКВО НАС ПРОЛЕЋЕ ЧЕКА? Ускоро ће бити 20 степени - Метеоролог открио шта нам следи!

Фото: Д. Балшић

Ипак, метеоролог Недељко Тодоровић истиче да време није чудно за ово доба године.

- Снежне падавине у марту нису необичне, мало је ређа појава у нижим пределима само. Средњи датум последњег падања снега је последњих десетак дана марта. Ове временске прилике су типичан пример за март месец. Дешавало се да снежног покривача буде и у априлу, зависи од године до године - нагласио је метеоролог Недељко Тодоровић у разговору за ТВ "Прва"

Он је открио какво ће време бити на планинама, али и када креће разведравање!

- Ово је хладан период, с температурама испод просека. Биће још кише и снега у брдско-планинским пределима Данас и још наредна два дана, до уторка ујутру. А, залиха снега биће на планинама и до 1. маја, ко буде желео да иде. На надморским висинама изнад 1.000 метара висина снега је преко један метар, понегде и метар. У овом раном хладном делу пролећа биће још снега до уторка ујутру. Онда се разведрава полако, али на снагу ступају јутарњи мразеви - истакао је Тодоровић, па образложио када тачно температуре почињу да расту и какво нас пролеће чека у априлу.

- Негде од 26. марта почиње пораст температуре, па ће оне премашити прво 10 степени, па онда врло брзо и 15 степени. Максималне температуре ће онда бити између 15 и 20 степени средином дана, када је најтоплије. Свеже у јутарњим и вечерњим сатима. Онда улазимо у оно право пролеће када ће температуре бити знад 20 степени.

Иако се надамо топлом пролећу, а то је оно што и метеоролог очекује, ипак каже да се не може детаљно одредити сада прогноза за април, али да се отприлике зна шта нас чека.

- Неизвесно је какво ће тачно бити пролеће. Календар је најбољи оријентир. Неминовно је да у априлу крену температуре навише. Негде средином априла буде захлађење иначе, али немогуће је то сада утврдити да ће бити и ове године. У мају је још променљивије време, могу се очекивати пљускови и промене у току самог дана - рекао је он.

Нада Мацура је такође била гошћа Јутарње програма где је нагласила и који здравствени проблеми могу да задесе грађане због промене времена у овом периоду.

- Временске промене сметају свима, чак и деци, а посебно старијима. Код младих су те промене брзе и после дан-два нестају, а код старијих, астматичара, оних који имају камен у бубрегу, жуч и чиреве на желудцу много је теже и дуже траје. Симптоми су несаница, несвестица, губитак енергије, невољност, све је то некако код младих баш изражено, а код старијих додатно и њихове болести -  истакла је она и открила шта може помоћи да нуспојаве промена у времену буду блаже.

- Превентиван савет је да се налазе у добро осветљеним просторијама, а најбоље је бити негде где је чист ваздух међу дрвећем. Не треба претеривати са лековима, а витамини су добродошли.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)