ГДЕ ЋЕМО ЛЕТОВАТИ? Сеничић о ковид пасошима - Услове ћемо брзо сазнати

Novosti online

18. 03. 2021. у 11:37

ЕВРОПСКА комисија јуче је представила "Дигитални зелени сертификат" којим ће грађани моћи да докажу да нису заражени вирусом корона и да не представљају опасност за епидемиолошку слику земље у коју долазе.

ГДЕ ЋЕМО ЛЕТОВАТИ? Сеничић о ковид пасошима - Услове ћемо брзо сазнати

Фото М. Анђела

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) објаснио је да ли би оваква одлука могла позитивно или негативно да утиче на грађане Србије.

Како је рекао, пре свега је важно да се стабилизује епидемиолошка ситуација у нашој држави.

Он је даље објаснио да се овај сертификат односи на грађане Европске уније, али да постоје и алтернативе за оне који то нису, будући да се регулативама искључују вакцине које није одобрила ЕУ.

Сеничић подсећа и на напомену да ће свака од држава чланица ЕУ сама моћи да одлучује коју ће вакцину додатно одобрити, а коју не.

- Вакцинација није обавезна, али јесте неочекивано и прилично неозбиљно да се дискриминишу људи који су примили неке друге вакцине. Свакако је назначено да ће свака чланица моћи да донесе одлуку како ће прихватити коју вакцину - казао је он.

Где ћемо летовати?

Када је реч о Грчкој, дестинацији која занима највећи број наших грађана, директор YУТА истиче да је сигуран да ће одлука о серфитикату бити решена са овом земљом.

- За остале земље, и ако остане одлука, биће могућност да се путује уз негативан ПЦР тест или серолошки налаз са антителима - каже он и додаје да се велики број земаља још није ни одредио према вакцинацији.

- Сигуран сам да ће сви моћи да путују где хоће, јер је оваква одлука дугорочно неодржива. Србија можда и није значајно тржиште, али кинески туристи, који у стотинама милиона долазе баш у те европске градове јесу - сматра Сеничић.

Он подсећа да је и у овом тренутку могуће ући у одређене државе, сходно потписаним споразумима у оквиру "мини Шенгена" без додатног теста или било каквог условљавања.

- Ми овог тренутка имамо могућност да идемо у Босну и Херцеговину, Црну Гору, Северну Македонију и Албанију - каже он и додаје да је мала вероватноћа да ће грађани Србије моћи да иду у Италију или Шпанију, с обзиром не мере и епидемиолошку ситуацију у тим земљама.

Ускоро ћемо знати услове

- Грчка ће од 14. маја бити отворена и врло брзо ћемо знати услове, за Турску је потребан ПЦР тест, али имамо најаву да ће бити укинут уз неко узроковано тестирање на самој граници. Са друге стране и они исказују жељу да признају сертификате за вакцину, имајући у виду да је највећи број њихових грађана вакцинисан кинеским цепивом - подсећа први човек YУТА.

Сеничић додаје и да постоји велико интересовање за фирст минуте понуде и да је појединачна продаја почела. Он наглашава да људи који уплате такве аранжмане неће имати проблема са повраћајем новца у случају да буду спречени да путују због "више силе".

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)