ЕВО КАДА СТИЖЕ ЛЕПО ВРЕМЕ: Србија под утицајем циклона са истока, чекају нас јаке падавине и ветрови

Новости онлине

17. 03. 2021. у 16:30

МЕТЕОРОЛОГ Weather2Umbrella Ђорђе Ђурић објавио је прогнозу за наредне дане, као и објашњење зашто је над Србијом последњих дана тмурно и нестабилно време.

ЕВО КАДА СТИЖЕ ЛЕПО ВРЕМЕ: Србија под утицајем циклона са истока, чекају нас јаке падавине и ветрови

Фото: Депоситпхотос

Нестабилна атмосфера донела пљусковите падавине, локално суградицу, град и грмљавину. Какву нам временску ситуацију доносе каландарски крај зиме и почетак пролећа?

Србија је данас под утицајем циклона са истока, а чији се центар налази изнад Црног мора и Молдавије. Овај циклон доноси Србији облачност са кишом, на планинама са снегом, а широм Србије локално овог послеподнева има и пљусковитих падавина, па и суградице, града, зрнастог леда или крупе, локално и грмљавине. Дакле, атмосфера је под утицајем циклона са истока већ два дана нестабилна, па се и бележе ове појаве, које су уобичајане за топлији део године. Око 13 часова пљусак кише са суградицом и крупом забележен је локално и у деловима Београда. У наставку послеподнева пљусковитих падавина, грмљавине, суградице, града или зрнастог леда биће локално у деловима Војводине, Београда, Шумадије, централне Србије, Поморавља и Подунавља. Иначе, ова појаве су веома локалног о краткотрајног карактера, а брдско-планинским пределима могу донети пљускове снега. Истовремено, са запада смо под утицајем антициклона, чији се центар налази изнад Атлантика. Како се Србија налази између ова два веома снажна система, тј. циклона са истока и антициклона са запада, над нашим подручјем преовладава снажно северно струјање, па се и ови облачни и падавински системи премештају са севера према југу. Уједно је изнад нашег подручја изражен и градијент ваздушног притиска, па је доста ветровито и северни и северозападни ветар је јак, повремено са олујним ударима и преко 60-70 км/х.

Температуре овог послеподнева крећу се у Србији од 2°Ц на југу до 10°Ц на северу Србије, у Београду је 8°Ц. Златибор и Сјеница мере -1°Ц, а Копаоник -6°Ц.

Висина снежног покривача на Копаонику је 110 цм, а преко метар снега је на многим вишим планинама изнад 1500 метара надморске висине, док је доња граница снежног покривача на око 500-600 метара, а на југу Србије снежног покривача има и у нижим пределима, па тако Врање и Димитровград бележе 2 до 5 цм снега. 

Јак и олујни северни ветар ствара велике снежне наносе и сметове на планинама, па је саобраћај и више него отежан, а бројни локални путни правци су непроходни. Отежан је саобраћај и на регионалним и магистралним путним правцима, а обавена је употреба зимске опреме и ланаца. 

 

Nestabilna atmosfera donela pljuskovite padavine, lokalno sugradicu, grad i grmljavinu. Kakvu nam vremensku situaciju...

Posted by Djordje Djuric on Среда, 17. март 2021.

У Србији у четвртак умерено до претежно облачно и хладно за ово доба године, повремено са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом. Понегде се очекују и пљусковите падавине, локално крупа, суградица или ситан град. У току јутра услова за суснежицу и снег биће понегде и у нижим пределима. На северу Србије већи део дана биће суво. Дуваће умерен до појачан северозападни ветар, на истоку Србије и на планинама јак. Крајем дана ветар у слабљењу. Минимална температура од -2 до 4°Ц, у Београду 1°Ц, максимална дневна од 4 до 8°Ц, у Београду до 5°Ц.

У Србији у петак јутро хладно, уз мраз. Током дана нешто топлије и у већини предела суво са сунчаним интервалима, тек понегде уз услове за слабе падавине. Максимална температура од 7 до 11°Ц, у Београду до 8°Ц. 

За викенд и у понедељак због деловања циклона са јужног и централног Медитерана биће облачно и веома хладно за ово доба године са кишом, суснежицом и снегом. У брдско-планинским пределима очекује се повећање снежног покривача, а мање формирање понегде и у нижим пределима. На северу ће бити углавном суво или са најмање падавина. Биће и ветровито, уз североисточни ветар, на југу Србије и на планинама јак, уз мећаву и вејавицу.

Према тренутним прогнозама стабилизација времена очекује се од средине следеће седмице, тј. од 24. марта и тада ће уследити и постепени пораст температура, тако да би оне око 27. марта биле праве пролећне са вредностима око 20°Ц.

Иначе, календарски пролеће почиње у суботу, 20. марта у 10:37, тако да ћемо зиму испратити у знаку правог јесење-зимског времена,

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)