"НИСТЕ ВИ МАЛИ РУСИ, ВЕЋ ВЕЛИКИ СРБИ": Ове речи нам је Алберт оставио у аманет - објаснио зашто се борио на Косову (ФОТО)

Новости онлине

14. 03. 2021. у 15:34

АЛБЕРТ Ахсарбекович Андијев, легендарни руски добровољац који је учествовао у борбама на Косову и Метохији 1999. године, преминуо је у ковид болници у Батајници.

НИСТЕ ВИ МАЛИ РУСИ, ВЕЋ ВЕЛИКИ СРБИ: Ове речи нам је Алберт оставио у аманет - објаснио зашто се борио на Косову (ФОТО)

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Од тренутка када је објављена тужна вест Албертови саборци и ратни другови се опраштају од њега путем друштвених мрежа.

О величини Алберта Андијева најбоље су сведочили његова дела и речи. Делима се доказао, када је током жестоких борби против терориста на Космету остао без ока. А о његовим речима сјајно сведочи аманет који је оставио Србима.

Како пише на страници "Ментални хигијеничар", Алберт је пре две године учествовао на трибини на београдском Правном факултету под називом "У доба рата право утихне".

- Седим ту заједно са вама и гледам ово: у доба рата право утихне (назив трибине). Права према вама никада није било! Увек су вас мрзели и има да вас мрзе док год постојите. Не због тога што сте лоши или добри, већ због тога што сте пркосни. Ако једног дана у очима бар једног Србина од хиљаду вас ја не будем видео тај пркос, ја ћу знати да вас више нема: постали сте робови, оно што су желели од вас да направе. Нисам се ја борио за робове, нисам се борио уз робове и нисте ви овде мали Руси на Балкану, како неки воле да кажу, већ сте велики Срби код себе кући. И то треба да запамтите.

Андијев, који је рођен у Јужној Осетији, 1999. године је прешао хиљаде километара да би бранио нашу земљу током НАТО бомбардовања.

По доласку на Косово Андијев је распоређен као снајпериста у 549. моторизовану бригаду која је бранила саму државну границу према Албанији и Македонији у дужини од 150 километара.

У акцији против терориста код Суве Реке погођен је у око, након чега је снајпер пребацио на друго раме и језиком обрисао нишан од крви. Наставио је да се бори све док се није онесвестио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Emanuela

15.03.2021. 08:33

Хвала за сву љубав према Србији, нека те анђели чувају, стао си у ред великих Косовских јунака. Вечна Ти слава.

Kalina Karoglan

15.03.2021. 20:48

1999-2021 Тако је добро било што сте били уз нас у страшно време. Добро је што сте остали с нама у смутном миру. Хвала што сте нас одабрали. Волела бих да сте и даље овде ради свих нас. Вјечнаја памјат и поштовање. Слава Алберту Асхарбековичу Андиеву. Бог са вама.