"СИТУАЦИЈА У ПАЗАРУ ЈЕ АЛАРМАНТНА" Др Ђерлек - Копаоник крив за погоршану епидемиолошку слику

Novosti online

10. 03. 2021. у 09:24

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек јуче је био у Новом Пазару где је, како каже, ситуација алармантна и за све је крив Копаоник.

СИТУАЦИЈА У ПАЗАРУ ЈЕ АЛАРМАНТНА Др Ђерлек - Копаоник крив за погоршану епидемиолошку слику

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Оно што смо доживели прошле године у јуну и јулу месецу молимо Бога да се више никад не догоди, зато смо врло опрезни. Ишао сам да сагледам ситуацију, и оно што можемо да кажемо јесте да је ситуација алармантна јер нам је Копаоник близу. На Копаонику има доста из Европске уније, а она гори од короне. Нормално је да људи из Новог Пазара који иду да скијају разносе корону - рекао је Ђерлек и додао да је јуче направљена стратегија како да се заустави.

Он је рекао да је само око пет одсто људи у Пазару вакцинисано, и за то је јуче направљена нова стратегија како разговарати са људима и вакцинисати их.

- Поједини политичари који говоре да не треба да носе маску и да се вакцинишу, створили су сумњу код грађана. Мислим конкретно на Угљанина. Грађанима треба објаснити да гугл доктори и антиваксери не треба да се слушају - рекао је Ђерлек и изнео наду да ће захваљујући новој стратегији бити повећана вакцинација у Новом Пазару.

Ђерлек је казао да ће са локалним самоуправама прићи до сваког села, до сваког прага како би се вакцинисали сви они који желе, а нису имали начин да се пријаве.

- То ћемо учинити да би они добили своје право. Имамо доста градова где је више становништва у селима него у граду, пример је Сјеница, у Зајечару имамо 32 села где треба да извршимо вакцинацију. Ићи ћемо на терен, директно на кућни праг и вакцинисати људе јер желимо да вакцинишемо сваког човека који то жели. Нећемо чекати да нас позивају, већ ћемо ићи ка њима. У тим џеповима су нам остали стари људи, морамо да идемо код њих. Једва чекамо да оставримо циљ, а то је да вакцинишемо два и по до три милиона људи и да остваримо колективни имунитет - наводи Ђерлек.

Ђерлек је рекао да 180.000 грађана који су се пријавили за вакцину, а до сада нису позвани. да ће бити вакцинисани у нареднх 10 до 15 дана, односно, да ће бити опет организована масовна имунизација.

Казао је и да су са пунктова за вакцинацију враћани људи због алергије на пеницилин, а да то апсолутно нема везе са вакцином.

- Став стручњака је да она нема везе са пенецилином. Од свих вакцина само троје људи је хоспитализовано због јачих контраиндикација - казао је он и подсетио да и после вакцинације треба водити рачуна, да има људи који су се заразили и после друге дозе, да две дозе не штите 100 одсто али и нагласио да је небулоза и да вакцина може да зарази.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)