МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ЗА "НОВОСТИ" О СТАЊУ У САНУ: "Теже Костићу да повуче реч, него да се повучемо с Косова"

Љ. БЕГЕНИШИЋ

09. 03. 2021. у 22:00

ИЗВРШНИ одбор Српске академије наука и уметности подржао је у уторак председника академије Владимира Костића, оценио да је непримерено изјашњавање о томе да ли је Косово и Метохија део Србије и подржао право сваког члана да на важне теме износи лично мишљење.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ЗА НОВОСТИ О СТАЊУ У САНУ: Теже Костићу да повуче реч, него да се повучемо с Косова

Матија Бећковић

Овако је врх САНУ одговорио на иницијативу академика Матије Бећковића да се чланство изјасни о Костићевој изјави да је "у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер ни де факто ни де јуре није у рукама Србије". Његове речи изазвале су велику буру и протест јавности.

Академик Матија Бећковић, за "Новости", коментарише да се из саопштења Извршног одбора закључује да право на сопствено мишљење имају само они:

- Ми који смо тражили да се САНУ изјасни да ли је КиМ део Србије или није, то право немамо. Оно што сам рекао на седници Одељења језика и књижевности, пре него што је доспело у јавност, изгледа не испуњава "процедуралне могућности у самој кући". "Добро познате политичке и историјске асоцијације које захтев буди", заправо је тон саопштења Извршног одбора. Онима који постављају једно просто питање спочитавају они који су се сити наизјашњавали у Комунистичкој партији све до њеног краја.

На крају Бећковић истиче да нико не тражи да САНУ реши питање КиМ него да се изјасни да ли је "у овом тренутку једина политичка мудрост како се са елементима достојанства повући са Косова" и додаје:

- Испада да је лакше повући се с Косова, него повући ту реч!

А у поменутом саопштењу наведено је, између осталог, да се у текстовима које су готово сва одељења званично упутила Председништву и Извршном одбору, да је неприкладно и неприхватљиво прозивање чланова да се појединачно изјашњавају по принципу "да или не" на питање које предлагач самог поступка поставља, већ и због добро познатих политичких и историјских асоцијација које такав захтев буди. Наводе и да је огромна већина академика подржала наведена начела и јасно дала подршку Председништву, Извршном одбору и председнику САНУ да наставе са радом.

БЕЗ ЗВАНИЧНОГ ПОЗИВА

ЗА ИЗВРШНИ одбор неприхватљива је атмосфера која се креира у делу јавности да се проблем КиМ великим делом прелама баш у САНУ, која "као да постаје некаква парадигма за решавање читавог овог проблема":

- Ради се о проблему који нити је генерисан уз учешће САНУ, нити је она икада била званично позивана да учествује у његовом решавању. Академија за то нема ни формалне могућности, ни овлашћења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Stojan

10.03.2021. 00:56

Svi oni koji deluju recju ili delom protiv Ustavno, treba da idu u zatvor. Traziti pokajanje ili ostavku predsednika SANU je, ne samo smesno i ludo, vec protivzakonito. Nadlezni organi bi trebalo da deluju u skladu sa zakonom i Ustavom Srbije. Ukinuti SANU i njene krsitelje Ustava strpati u zatvor.

Dejan

10.03.2021. 03:26

Izlišno je reći koliko je štete napravio Kostić i bez ikakvog paroda i žaljenja treba ga najuriti pa neka laje na N1 posle toga. Ono što je evidentno da je njegovo ponašanje i stav guranje prsta u oko i da kao takav ne treba da bude u Srpskoj Akademiji.

Milan

10.03.2021. 04:15

Kostic kao ugledan naucnik, trebao bi da se kandiduje za clana Albanske Akademije Nauka i Umetnosti. Tamo bi bio heroj sa takvom izjavom, obzirom da jos nisam cuo do sada da je predsednik Albanske Akademije Nauka rekao da Kosovo nije Srbija ni de facto ni de jure. Ako je i mislio sada je kasno , preduhitri ga predsednik SANU-a.

Dragomir

10.03.2021. 07:16

Neki u SANU misle da su sva pamet Srbije i da samo oni imaju pravo na mišljenje.Nije SANU osnovala tzv.Kosovo,niti je finansiraju oni.Ako hoće pravo na lično mišljenje,neka podnese osstavku,pa neka koristi to pravo,Ovako narod finansira a on predstavvlja samog sebe ili koga već.Bravo za Bećkovića,Pipera,Danojlića i druge koji to ne podržavaju.

NIKO99

10.03.2021. 07:50

Kako nedemokratska institucija. Niko ne smije da se izjasni o najvažnijim pitanjima države i društva. U normalnoj državi svi građani učestvuju u životu države i imaju pravo slobode izjašnjavanja. Sve institucije imaju to pravo takođe. U Državi u kojoj i Crlva ima mišljenje i Nevladine Organizacije jedino SANU nema mišljenje već se jadan Akademik javlja kao Diktator. Ta je institucija u velikom problemu. Kako god da se okrene SANU je trula daska Srbije u poslednjih 70 godina.

Cika Dimitrija

10.03.2021. 08:38

Ovaj Kostic istu stvar cini vec drugi put. Prvi put je to uradio, cini mi se, prije dvije godine. Ako SANU kao institucija i njen predsjednik rade protiv interesa drzave Srbije, predlazuci napustenje Kosova, onda tu zaista ne bi trebalo biti dileme.

Rašo

10.03.2021. 16:31

Ово је још један показатељ да су ту установу преузеле противе и људи антисрпских склоности. Чланство тражи једно а управа ради друго. Распустити сазив, редефинисати место, положај и улогу па све наново из почетка. Са овом багером неће ићи! Они не одступају, они су изнад и изван народа али његов новац узимају и не полажу рачун никоме! Ако желе да заступају друге, нека се учлане код њих а народу да врате што су окупирали!

Novo

10.03.2021. 16:42

Zivo me zanima cija je to akademija nauka i za koga i koju drzavu narod rade clanovi i presjednik Ocito da nisu Srbski nit zastupaju drzavi Srbiju nit njene interese Srbijo i Srbski narode tesko li je tebi sa takvim akademicima