ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ СЛАВКА КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВЕО УСТАШКИ ТЕРОР: Децу из логора су бацали у септичке јаме, а старије од 60 година слали на клање

Novosti online

09. 03. 2021. у 13:36

СЛАВКО Кепчија (90) преживео је страхоте логора у Старој Градишки.

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ СЛАВКА КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВЕО УСТАШКИ ТЕРОР: Децу из логора су бацали у септичке јаме, а старије од 60 година слали на клање

Фото: Принтскрин

Како је рекао, рођен је у Блиском Куту близу Сиска, а када су усташе дошле у његово село половину људи су иселили.

- Довели су и фратре који су дошли да нас прексте, мени су дали име Славко, а брату Стеви Стјепан - присетио се Кепчија.

- Један фратар који је требао да нас покатоличи рекао нам је да смо ми то што јесмо и да бежимо из села јер ће нас све поклати усташе - додаје Кепчија.

Како се присетио, оца су му одвели за Норвешку, а да је он са мајком и братом одведен у логор у Старој Градишки.

- Ни десет дана није прошло од када су нам оно рекли фратри, усташе су нас покупиле и стављале нас у воз. Старији од 60 су одмах ишли на клање - испричао је Кепчија.

Како каже, када је стигао у Стару Градишку видео је да су зидови били крвави јер су логораше тукли, а да ко год упадне у септичку јаму тамо је и остајао.

- Једно дете је украло мало кукуруза, усташа га је само гурнуо у септичку јаму - присетио се он.

Додао је и да су некако он, брат и мајка пребачени у Немачку у логор.

- Тамо смо били слободни, живели смо у згради... Стално су стизали пакети. Када смо тамо стигли дочекали су нас са виљушкама и ножевима. То ни код мене у селу није било - рекао је Крпчија.

Филм Дара из Јасеновца није гледао.

- Нисам имао снаге да гледам - рекао је кратко. 

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)