ПОЧЕЛО ЈЕ! Викенд мере ступиле на снагу - Шта се затвара до понедељка, а шта не?

Novosti online

06. 03. 2021. у 12:29

ПОЧЕЛО ЈЕ! Викенд мере ступиле на снагу - Шта се затвара до понедељка, а шта не?

Фото: Д.Миловановић

ОДЛУКОМ Кризног штаба данас почиње делимично "закључани викенд", односно од 12 сати данас већина локала биће затворена од понедељка у шест ујутру. Ко ће тачно ставити "кључ у браву" кад откуца подне, а ко ће наставити да ради?

Неће радити кафићи, ресторани, књижаре, бутици, шопинг центри, теретане и све остале неесенцијалне радње робе.

Радиће по уобичајеном радном времену: прехрамбене радње, пумпе, апотеке, достава храна, али и – цвећаре.

Позоришта ће и даље радити до 21 сат, али не и биоскопи, који ће бити затворени;

Такође, заказани спортски догађаји, утакмице и наступи свих врста, биће одржани – али без присуства публике.

Од понедељка, све средње школе у Србији прелазе на онлајн наставу. Такође, на скијалиштима овог викенда неће радити кафићи и ресторани.

После викенда ове мере неће више бити на снази, а шта нас чека даље знаћемо после нове седнице Кризног штаба која је заказана за уторак.

- У понедељак немамо никакве нове мере. Мислим да ће ова два дана имати неки ефекат, али он неће бити довољан. Ово је нека црвена линија коју смо ми прихватили - рекао је доктор Предраг Кон који је даним јавно заговарао закључавање, рекавши чак да ни седам дана неће бити довољно.

Сличан став заступају и његове колеге из Кризног штаба.

- Мере које смо донели су изнуђене. Сматрам да нису довољне - рекао је Тиодоровић.

Ситуација је тренутно веома лоша, болнички капацитети попуњени су скоро до последњег места, снаге су готово на измаку и зато ће, према речима стручњака, ова недеља бити изузетно важна за даљи ток догађаја.

- Важно је шта ће се дешавати у следећој недељи, а истовремено у уторак имамо нови састанак - каже Кон.

Након уторка знаћемо шта нас чека даље, медицински део кризбог штаба наводи да је за увођење строжих мера, али не и за полицијски час.

- Најважније је да се схвати да је медицински део Кризног штаба тражио да буде отворено само за намирнице, апотеке и за гориво, а да све буде затворено током викенда. Никада посебно нисмо наглашавали полицијски сат - истакао је доктор Кон.

Поводом преласка средњошколаца на онлајн наставу идуће седмице, Кон је рекао да је надзорни систем у школама солидан, али да искуства из иностранатсва показују да се ковид-19 преноси сада и међу млађима, и у овој новој варијанти британског соја, као и јужноафричког и јузнзоамеричког.

- За сада ми већ имамо британски сој. Врло је вероватно да он управо доминира у школама - каже Кон.

Наводи да је та мера проактивна и превентивна, јер су, каже, средњошколци највише у контакту, а да је истовремено примећено да највише не користе заштитне маске.

Прелазак на онлајн наставу идуће седмице, каже Кон, практично ће значити повезане две недеље онлајн наставе, будући да се она комбинује са одласком ученика у школу на недељном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)