ВАЖНО ЈЕ ДА ЗНАТЕ! Доктор Ђерлек открива - "Грађани који су примили једну дозу вакцине, морају да се тестирају при уласку у земљу"

Тањуг

27. 02. 2021. у 21:50

ВАЖНО ЈЕ ДА ЗНАТЕ! Доктор Ђерлек открива - Грађани који су примили једну дозу вакцине, морају да се тестирају при уласку у земљу

Фото: Танјуг/Раде Прелић

ГРАЂАНИ који су примили само једну дозу вакцина против вируса корона и даље могу да се заразе истим, али и да буду преносиоци заразе, због чега морају да се подвргну ПЦР тестирању при уласку у Србију!

Много грађана морало је у самоизолацију на 10 дана јер нису имали негативан тест на ковид при уласку у земљу, а примили су већ једну дозу вакцине.

Међутим, државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек објашњава да се то дешава јер једна доза вакцине не представља довољну заштиту.

- Јасно смо рекли да једна доза вакцине није довољна и научно је доказано да после ње имамо само око 50 одсто имунитета и зато је потребна и друга доза или ревакцинација и зато и траже ПЦР тестирање при преласку граница. Имали смо случајева широм Србије да је дошло до инфицирања короном и са једном дозом, након седам, 10 па и 15 дана, односно док је трајао инкубациони период.

- Стално наглашавамо грађанима да чак и кад приме прву дозу вакцине носе маске и држе дистанцу, па чак и после друге дозе, јер ће нам бити потребно око 2,5 до три милиона вакцинасних да бисмо ставили епидемију под контролу - рекао је др Ђерлек и додао да имунизација у Србији протиче одлично, а и да је вакцина најјаче средство против сузбијања заразних болести:

- Ни једно цепиво није ефикасно 100 одсто, а вакцине против короне углавном имају ефикасност од 90 до 95 одсто. Чак ни то није гарант да не можете да пренсете вирус, али вакцина штити од тешких облика болести. Некада смо рецимо и стажисте које су долазили у болницу само са једном дозом вакцине молили да ураде ПЦР, али кад су добили ревакцину и прошло је довољно времена да се стекне имунитет, сада то више не тражимо.

Молим грађане за само још мало стрпљења и да строго поштују мере чак и ако су вакцинисани, док сви не будемо добро!

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)