ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ МОЖЕМО ДА СЕ ЗАРАЗИМО, АЛИ НЕЋЕМО НА РЕСПИРАТОР: Др Здравковић - "Памтим људе како се боре за ваздух"

Novosti online

20. 02. 2021. у 10:33

ЧАК иако се особа после вакцине зарази вирусом корона неће имати тешку клиничку слику, рекла је директорка КБЦ "Бежанијска коса" др Марија Здравковић током гостовања у јутарњем програму на ТВ Прва.

ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ МОЖЕМО ДА СЕ ЗАРАЗИМО, АЛИ НЕЋЕМО НА РЕСПИРАТОР: Др Здравковић - Памтим људе како се боре за ваздух

Фото: В. Данилов

- Светске студије су показале да ако примите вакцину, а добијете корону у 99 одсто случајева ви нећете имати животно угрожавајућу форму болести. То су углавном људи који су се после прве дозе опустили - објаснила је.

Др Здравковић је навела резултате нових истраживања која су показала да Фајзерова вакцина штити у 75 одсто случајева после прве дозе.

- Особа, иако се зарази после прве дозе, вероватно неће завршити на респиратору. Нама је највећа туга када пацијенти заврше на респиратору - додала је.

Нагласила је да је јако много младих људи имало тешку клиничку слику ковида.

- Ја ћу заувек памтити лица пацијената који се боре за ваздух и траже да се кисеоник појача, а кисеоник је на максимуму. Тешке су ситуације када деца долазе и траже информације о својим родитељима, али још је горе када родитељи не знају шта се десило са њиховом децом. Ми се трудимо да дамо неко охрабрење и до краја верујемо да ће нешто да се преокрене - објаснила је.

Она сматра да ће за два-три месеца већина људи бити вакцинисано и то ће знатно олакшати ситуцију са пандемијом.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)