КОЈА ВАКЦИНА НАЈБРЖЕ ДЕЛУЈЕ: Институт за примену нуклеарне енергије испитивао учинак различитих цепива после прве дозе

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

11. 02. 2021. у 08:00

САМО две недеље после прве дозе "Фајзер Бионтекове" вакцине, 85 одсто пелцованих развило је прилично добру заштиту од ковида 19.

КОЈА ВАКЦИНА НАЈБРЖЕ ДЕЛУЈЕ: Институт за примену нуклеарне енергије испитивао учинак различитих цепива после прве дозе

Лабораторија Института за примену нуклеарне енергије / Фото Ж. Кнежевић

После прве дозе руског "спутњика V" ефекат је исти, али антитела тај заштитни ниво достижу неколико дана касније него код вакцинисаних "Фајзеровом" вакцином. За цепиво кинеског "Синофарма" јoш нема довољно података, јер је њиме имунизација почела нешто касније, али је досад потврђено да на ову вакцину има најмање нежељених реакција, а не очекује се ни да ће њен ефекат бити мањи него код прве две.

Овакве утиске о ефиктима вакцина стручњаци су стекли за непун месец од почетка масовне имунизације, али на малом броју пацијената, и тек ће их проверити кроз студију са више испитаника. Марија Гњатовић, истраживач у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), открива, за "Новости", да је договорено да се истраживање ради на лекарима, који су први и вакцинисани, и да у ИНЕП-у очекују значајне количине узорака које ће испитивати.

- То што смо досад закључили да "Фајзер Бионтекова" вакцина најбрже ствара добар имунитет не значи да је она и најбоља - каже Гњатовићева за "Новости". - Код "спутњика" је имунолошки одговор, такође, подједнако добар пред ревакцинацију. Нема разлога да сумњамо да ће исто бити и са кинеском вакцином. Али, све то тек треба да се научно верификује.

Према ономе што је досад закључено, имунолошки одговор после прве дозе, и "Фајзерове" и вакцине "спутњик V", можда би био довољан за заштиту од инфекције вирусом корона, и без ревакцинације. О промени правила се, међутим, чак и не размишља, јер је много тога још непознато.

- Све док се не докаже да вакцинисани који су развили антитела не преносе инфекцију короном, морају да се поштују опште епидемиолошке мере - каже Гњатовићева. - Већ знамо да вакцина "ради", да се стварају антитела и да можемо да се уздамо у то да ће она штитити од најтежих компликација ковида 19, али да ли се развијањем имунитета после вакцинације заправо и прекида пут трансмисије вируса, то још испитују тимови научника широм света.

Иако прелиминарни резултати указују да "Фајзер-Бионтекова" вакцина најбрже ствара заштиту, на њу је евидентиран и највећи број нежељених реакција.

Фото: З. Кнежевић

- Та вакцина добро делује, али је проблем претерана реакција на ово цепиво и најчешће пријављивана нежељена дејства - објашњава наша саговорница.

Како каже др Гњатовић, не може да се сугерише појединим категоријама становништва, по старости или здравственом стању, да не примају ово цепиво. Једноставно се поштује само упутство произвођача да је она контраиндикована само за оне који су већ имали тешке алергијске реакције.

После примања прве дозе "спутњика V" потребно је више времена да се синтетише протеин, па је имунолошки одговор на ово цепиво спорији. Одговор на сваку вакцину, међутим, зависи од укупног здравственог стања вакцинисаног.

- И кинеском вакцином се постиже имуни одговор после прве дозе, али то тек треба да измеримо - каже Гњатовић.- Предност ове вакцине је што на њу има најмање нежељених реакција.

ПАЖЉИВО БИРАТИ ТЕСТ

РЕВАКЦИНАЦИЈА је недавно почела, а многи већ желе да провере ефекат вакцине. Неки тестови су, међутим, непотребно бацање новца.

- Ако неко жели да провери имуни одговор на вакцину треба да ради анализу на IgG антитела - објашњава др Гњатовић. - Важно је да тест буде базиран на спајк протеину, јер су на њему засноване све вакцине које имамо. Ако се раде тестови засновани на Н протеину, који су добри за детекцију вирусне инфекције, резултат на имунолошки одговор после вакцинације биће стално негативан. Требало би радити елиса тестове на С или на С и Н протеину, а не брзе серолошке који показују само да ли има или нема антитела, али не и њихову количину.

ПЛАН ОПТИМИЗАЦИЈЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА

ЛЕКАРИ ЋЕ ВИШЕ БИТИ НА ТЕРЕНУ

ПРИ сваком дому здравља у Србији биће уведена служба за кућно лечење, а изабрани лекар ће 20 одсто радног времена проводити на терену, како би се додатно смањила потреба пацијената да одлазе у здравствене установе, а систем био ближи њима.

Ово је предвиђено нацртом Плана оптимизације здравствених установа који је представљен на онлајн конференцији.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко рекао је да је оптимизација мреже здравствених установа кључан процес да се постигне ефикасније и квалитетније здравство у Србији.

- Ово је мастерплан и све сугестије треба послати до 22. фебруара - рекао је Вицко.

Мастерпланом је предвиђено да се 85 одсто свих здравствених проблема грађана решава у домовима здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)