САВА УВЕК У ДУШИ НАРОДА: Сечењем славског колача, школе у среду обележиле своју славу, уз поштовање свих епидемиолошких мера

Е. В. Н.

27. 01. 2021. у 19:55

САВА УВЕК У ДУШИ НАРОДА: Сечењем славског колача, школе у среду обележиле своју славу, уз поштовање свих епидемиолошких мера

Министар Ружић у ОШ "Светозар Марковић" у Београду /Фото Танјуг

ШКОЛЕ у Србији и Републици Српској, обележиле су у среду школску славу - Савиндан, другачије него претходних година због сложене епидемиолошке ситуације.

Раније су те тренутке делили родитељи, деца, наставници, понегде и славске званице. Ове године, међутим, све то је изостало, није било масовних приредби и осталих пратећих манифестација које подразумевају окупљање већег броја учесника, али је свака школа уз сечење славског колача, осмислила програм тако да здравље деце и наставника не буде угрожено.

Поводом школске славе, министар просвете Бранко Ружић обишао је Основну школу "Светозар Марковић" у Београду.

- Важно је да се настави пут великог српског просветитеља Светог Саве, знање је темељ свих великих дела и највећа снага за нашу државу и друштво - поручио је министар Ружић у овој образовној установи у којој је присуствовао ломљењу славског колача. - Сигуран сам да ће управо Свети Сава бити идеја водиља када се будете надаље суочавали са великим изазовима и уверен сам да ћете дати свој пун допринос и у будућности да ова дивна деца стекну знања и буду на понос читавог друштва, пре свега њихових родитеља.

Савиндан је обележен и у школама широм РС, али без присуства родитеља и школских приредби. У Гимназији "Филип Вишњић" и Пољопривредно-медицинској школи у Бијељини, ломљење славског колача обављено је само уз присуство свештеника и кума славе, а у Гимназији су, традиционално, уручена признања и дипломе најбољим ученицима.

У Црној Гори, Савиндан је обележен свечаним литургијама и пригодним програмима у храмовима, али уз поштовање епидемиолошких мера. Администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки, упутио је честитку свештенству, монаштву, верном народу и ђацима:

- Да Свети Сава благослови сву нашу децу, све школе, учитеље, наставнике, професоре. Да дарује исцељење болесницима и лекарима који се труде око њих. Свети Сава је надишао време још за живота, а то значи да је присутан у сваком времену, и у овом нашем. Он се сјединио са нама, ушао у душу српског народа.

дан слоге и заједништва

Обред резања славског колача обављен је и у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи у Београду. Говорећи о значају празника и светосавља, начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић указао је да је Свети Сава, пре свега, утемељивач српске цркве, државе и школства, истичући да су његова дела ванвременска.

- На данашњи дан позивам вас да сваког дана своје поступке одређујете да буду у духу светосавља, да сваког дана будете бољи него претходног, да несебично помажете једни другима, да чувате једни друге, да будете сложни, да данас када сложно обележавамо овај дан, тај дух слоге и заједништва задржите и њиме се водите - нагласио је Ћитић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)