ЦЕПИВО "ЈУРИ" ВИРУС: Број позитивних на ковид 19 у паду, вакцинација у замаху

Е. В. Н.

24. 01. 2021. у 08:20

ЦЕПИВО ЈУРИ ВИРУС: Број позитивних на ковид 19 у паду, вакцинација у замаху

Фото М. Анђела

ВАКЦИНАЦИЈА у Србији узима залет. Већ сутра или прекосутра, биће отворено 30 нових пунктова на "Београдском сајму", а уз већ постојеће у домовима здравља, дневно ће моћи да се вакцинише између 15.000 и 17.000 грађана.

Стручњаци упозоравају да је питање времена када ће се британски сој вируса корона, који има већу заразност, појавити у Србији, па је веома битно да се што пре вакцинише што већи број људи.

Тренд пада броја оболелих се наставио, па је у последња 24 сата број заражених у односу на тестиране износио 15,7 одсто. Од 9.434 грађана, њих 1.484 је било позитивно. Преминуло је 19 пацијената, у болницима је 4.718, а на респираторима 165 оболелих.

Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Марјан Ивануша каже да уколико би се дневно вакцинисало по 30.000 људи, рачунајући две дозе, за шест месеци, имунизацијом би било обухваћено три милиона грађана. Он је истакао да је тренутна епидемиолошка ситуација много боља него што је била у децембру, али је и даље велики број новозаражених и умрлих на дневном нивоу.

- Очекујемо да до краја марта, преко програма "Ковакс", државама буде дистрибуирано око 150 милиона доза вакцина - рекао је Ивануша. - До краја јуна би требало да буде доступно више од 600 милиона доза, а до краја ове године више од две милијарде доза. И "Ковакс" се сусреће са истим проблемима као и свака држава, да вакцина нема довољно на располагању и велика је потражња за цепивом.

ВАЉЕВО, Фото Агенција Приступ

Директор Института за јавно здравље Војводине др Владимир Петровић истиче да смо далеко од повољне ситуација, али да смо на силазном краку трећег епидемијског таласа и да би, ако се овај тренд настави, око Сретења могло да се каже да смо у повољној ситуацији. Он је ситуацију у Војводини оценио као ванредну, иако су стопе оболевања током јануара пет пута ниже него оне које су регистроване током новембра и децембра.

- Потребно је да 95 одсто популације буде имуно да бисмо били релативно мирни, а да бисмо избегли епидемијске таласе неопходно је да имунитет има око 70 одсто популације - каже др Петровић.

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, сутра или прекосутра почеће да ради нови пункт за масовну имунизацију у Хали 3 "Београдског сајма", где ће бити постављено 30 пунктова, а 48 лекара и 56 медицинских сестара радиће од осам до 20 часова.

СРБИЈА КАО ПРИМЕР

БИВШИ председник словачког парламента и лидер Словачке народне партије Андреј Данко позвао је премијера Игора Матовича да следи пример Мађарске и почне преговоре са Русијом о набавци вакцине "спутњик V". Он је поздравио и приступ Србије по питању набавке вакцине поручујући да би тако требало да се понаша и ЕУ. Данко је рекао да Словаци треба да имају могућност избора међу препаратима против вируса корона који долазе са Запада и са Истока.

- Ако то могу Мађари, могу и Словаци - рекао је Данко.

Он истиче да ће у овој хали моћи да се вакцинише између 8.000 и 10.000 људи дневно.

- С обзиром на то да у домовима здравља цепиво прими од 3.500 до 4.000 људи, уз отварање новог пункта на "Сајму", између 15.000 и 17.000 грађана престонице дневно ће бити имунизовано. Хала 3 ће имати чекаоницу, боксове за регистрацију и лекарске прегледе.

Улазиће се на један улаз, а излазити на други, тако да се неће стварати гужве.

За имунизацију се до сада пријавило око 200.000 Београђана. У току јучерашњег дана 939 Шапчана је примило вакцину против вируса корона, а у последња три дана укупно 2.286 грађана. За прва три дана масовне имунизације, више од 1.200 житеља Ваљева примило је вакцину. Имунизација се обавља у хотелу "Гранд", а биће вакцинисани сви грађани, без обзира на то да ли су се претходно пријавили.

Од почетка масовне вакцинације у Крушевцу и околини цепиво је примило 5.538 особа, а само јуче је вакцинисано 1.935 грађана. Вакцинација старијих од 65 година се од сутра наставља и у сеоским срединама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)