УЗ ХАШИМОТО НЕ ИДЕ "ФАЈЗЕР": Истраживач Марија Гњатовић апелује на оболеле од аутоимуних болести да се стрпе око вакцинације

Б. Р.

21. 01. 2021. у 09:53

УЗ ХАШИМОТО НЕ ИДЕ ФАЈЗЕР: Истраживач Марија Гњатовић апелује на оболеле од аутоимуних болести да се стрпе око вакцинације

Фото: Јутјуб/Принтскрин

У великој дилеми пред вакцинацију су оболели од свих аутоимуних болести, којима се генерално, бар засад, не препоручује вакцинација, а посебно они најбројнији са хашимото тиреоидитисом, аутоимуним обољењем штитасте жлезде до којег долази услед поремећаја имуног система.

Марија Гњатовић, истраживач у Институту за примену нуклеарне енергије, каже за "Новости" да би генерално свако ко има озбиљнији здравствени проблем при доношењу одлуке о вакцинацији и избору вакцине требало да се консултује са својим лекаром.

- Пацијентима са хашимотом не бих саветовала "Фајзерову" вакцину - каже Гњатовићева. - Требало би пратити инструкције које долазе после тестирања вакцина на одређеним групама. "Фајзерова" није за млађе од 16 година, руска је намењена за старије од 18, али "спутњик V" није за оне који имају 65 и више година... То не значи да ће се десити нешто лоше ако је приме, него да још није завршена трећа фаза испитивања којом је доказана безбедност примене у овим категоријама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)