НОВАЦ ВАЖНИЈИ ОД ДЕЦЕ: Због рупа у закону, приватне уметничке школе су ван контроле просветних тела, региструју се као предузетници

Љ. БЕГЕНИШИЋ

21. 01. 2021. у 09:00

Приватне школе за децу у којима она уче глуму, музику, плес... у пракси нико не контролише. Због рупа у закону, тренутно нико није надлежан да надгледа рад приватних уметничких школа. Једини надзор који постоји, јесте финансијски - путем праћења токова новца.

НОВАЦ ВАЖНИЈИ ОД ДЕЦЕ: Због рупа у закону, приватне уметничке школе су ван контроле просветних тела, региструју се као предузетници

Фото: М. Анђела

А родитељи у жељи да својим наследницма пруже максимум, шаљу их на више различитих активности не проверавајући ко ради с њиховом децом.

Ово кажу наши саговорници, психолози и правници, који упозоравају да родитељи треба да провере код кога шаљу своје дете.

- Према мојим сазнањима, овакве школе се региструју у складу са класификацијом делатности као фирме предузетници или као удружења грађана, која обављају одређену делатност - каже, за "Новости", правница Драгана Ћорић из новосадског Удружења "Родитељ". - Постоји посебна секција у оквиру класификације делатности, која се односи на образовну делатност, назива се Остало образовање (секција 85.5) и обухвата спортско и рекреативно образовање, уметничко образовање, образовање за возаче и остало образовање. Што се контроле тиче, ове школе се контролишу финансијски, путем пореских пријава и праћења токова новца, или путем инспекције рада, када је реч о односима међу запосленима у таквим организацијама. Када је у питању однос према полазницима, примењују се сви општи правни акти који важе за основно, средње и високо образовање у оквиру нашег права.

Истовремено, у Министарству просвете, науке и технолошког развоја кажу нам да овај ресор нема никакве ингеренције и не може да контролише школе глуме, плеса, покрета, салсе...

- Они се не обраћају нашем министарству у смислу давања било какве сагласности за њихов рад. За то су надлежни неки други органи и службе, а не Министарство просвете, науке и технолошког развоја - наводе наши саговорници из Министарства.

Биљана Лајовић, заштитница грађана и специјалиста клиничке психологије, говорећи конкретно о Школи глуме Мирослава Мике Алексића "Ствар срца", која је у центру скандала, појаснила је да је она регистрована 19. јула 2004. године, као продукцијска кућа, друштво са ограниченом одговорношћу и годинама је радила без акредитације за образовну установу.

- Алексићева школа глуме, у Агенцији за привредне регистре, пријављена је под шифром 5911, производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма - рекла је Лајовићева.

Говорећи о томе како ниједно министарство није било надлежно за ову школу и како је годинама Алексић избегавао закон, те школа није заведена као школа глуме у АПР, она је истакла:

- У суштини, нико није надлежан. То је рупа у закону где немају регистрацију за образовну делатност. Неколико пута је то покушавано да се стави у оквир, али никада нисмо успели. Мора да постоји пропис да свако ко се бави образовањем деце мора да буде у образовном систему, а њих нема ту. Зато нико није слао инспекцију у ту школу, то је системско питање и решење и то мора да се уведе. Закон из области образовања мора да стави све те школе у свој систем, спрема се нови пропис и онда ће бити простора да се то убаци.

С друге стране, родитељи у жељи да што више пруже деци, уписују их на више места, како би проверили њихове афинитете и како би се њихови наследници негде "укоренили".

- Одавно је присутна та потреба да родитељи пруже деци што више ваннаставих активности - каже нам школски психолог Бранка Тишма. - Не постији никакав увид у рад тих школа, али неке од њих имају добар социјални рејтинг и постало је престижно ту уписати дете.

ОЛАКО ПРЕПУШТАЊЕ "ПРОФЕСОРИМА"

Због чега родитељи олако препуштају децу људима о којима не знају ништа?

- Због тога што чујемо да "ако дете ради то и то /иде тамо, има боље шансе да ради то и то". И то је исто добра намера родитеља, само што се понекад лошије артикулише у пракси - наводи Драгана Ћорић.

Она каже да је, и поред свих препорука других родитеља да је нека школица или водитељ одређене активности сјајан, увек подстицала ћерку да каже када се више не осећа пријатно у свему томе.

- Увек сам желела да знам како се моје дете понаша када је без мене, како се гради и сналази. У том контексту, разговори са тренерима и наставницима су ми били обавезна ставка да бих и даље, једном дневно, сат времена препуштала дете некоме да га учи нечему.

ПАШАЛИЋ: ПОТРЕБНЕ ИЗМЕНЕ ПРОПИСА

Заштитник грађана саопштио је у среду да припрема иницијативу за измене и допуне релевантних важећих прописа којима би се детаљно регулисало пружање услуга образовања и одржавања наставе од физичких и правних лица без обзира на форму регистрације делатности. Он наглашава да не би желео да се случај девојака које већ неколико дана пријављују сексуално злостављање заборави када престане да буде медијски интересантан и да се поново појави нешто слично у краћем или дужем временском интервалу, а да се проблем суштински не реши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)