ПОЧИЊЕ МАСОВНА ИМУНИЗАЦИЈА У СРБИЈИ: Вучић и Брнабић након седнице државног врха - Ово је најважнији дан за нашу земљу (ВИДЕО)

Новости онлине

19. 01. 2021. у 07:18 >> 08:05

ПОЧИЊЕ МАСОВНА ИМУНИЗАЦИЈА У СРБИЈИ: Вучић и Брнабић након седнице државног врха - Ово је најважнији дан за нашу земљу (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас су председавали седницом државног врха и Оперативног тима за вакцинацију.

Председник је на почетку састанка рекао да без имунизације нећемо победити вирус.

- Данас имамо један од најважнијих састанка за будућност наше земље, а главне теме ће бити вакцинација и опстанак Србије. Без имунизације нећемо победити корону, не само да то нећемо урадити у здравственом смислу, него ћемо земљу дотерати на ивицу економске провалије - рекао је Вучић.

Он се захвалио лекарима и медицинским радницима, али и пензионерима који су били најугроженији, као и младима којима је живот нагло прекинут.

- Што се вакцинације тиче, ми смо немалим средствима подржали прављење лека, уложили смо чак 2 милиона евра у развој вакцине. Што се тиче "Ковакс" програма, иако смо учествовали у њему још увек нисмо добили од њих ниједну вакцину - рекао је председник.

Вучић је истакао да данас или сутра добијамо још 250.000 доза руске вакцине "Спутњик В", али и да ћемо потписати трилатерални уговор са Пољском и "Астразенеком".

- На тај начин ћемо преко Варшаве добити 800.000 доза вакцине "Астразенеке", што би била четврта вакцина у нашој земљи. Данас почиње и масовна имунизација са "Синофармовом" кинеском вакцином, и она је показала најмање контраиндикација од свих - рекао је Вучић.

Он је апеловао на све министре који су присутни да се активирају како бисмо вакцинисали што више становника Србије.

- И молим људе из "Торлака", без обзира на то да ли се љуте, да не стоје више вакцине у фрижидерима, као што је то било са "Спутњиком". Као Бога вас молим, када вакцина дође код вас, дајте да што брже могуће вакцинишемо људе. Немојте да бринете да ли ћемо остати без вакцине, то је наш посао - рекао је Вучић.

Председник је казао да поред новинара мора да крене и имунизација радника поште, који су такође стално на терену и у контакту су са пензионерима.

- Јутрос смо са Даријом разговарали премијерка и ја, у Шапцу смо имали великих проблема у Геронтолошком центру. Велики је број заражених корисника, али захваљујући томе што су вакцинисани нисмо имали ниједног преминулог! Од 118 пензионера, 79 је заражено. А само четворо је било хоспитализовано, и нико није преминуо. Само захваљујући томе што су вакцинисани нисмо имали 40 или 50 мртвих - рекао је председник.

Све о новом информационом систему

Вучић је рекао да ћемо захваљујући новом информационом систему знати тачно која вакцина је када употребљена, и да се више неће дешавати као са вакцинама за грип, да их проналазе по фрижидерима.

Премијерка Ана Брнабић је потом говорила о тренутном стању ствари, и нагласила је да је наш циљ да вакцинишемо што више људи како бисмо остварили колективни имунитет да бисмо могли да се вратимо послу.

Фото: Принтсцреен

- Нови систем ће нам омогућити да пратимо пут вакцине од тренутка када стигне на аеродром, па одатле у магацин и даље. Све до тога који медицински радник ју је задужио, и који грађанин ју је примио. Поносна сам и на систем за пријаву грађана, и ја желим поново да апелујем на све грађане да се пријаве телефонски или преко интернета - рекла је премијерка.

Ана Брнабић је рекла да данас почиње масовна вакцинација, и да се отвара први пункт за имунизацију на београдском Сајму.

- Додатним количинама "Фајзерове" вакцине настављамо са имунизацијом старијег становништва, и желим да се захвалим свим министрима у Влади што су омогућили да ово урадимо у најкраћем року- нагласила је Брнабић.

Чланови тима за вакцинацију су потом објаснили на који начин функционише информациони систем за имунизацију.

- Знамо до детаља пут вакцине од тренутка када уђе у Србију. У овом систему учествују и АЛИМС, и "Батут", и локални здравствени центри. Сваки грађанин када прими прву дозу је евидентиран, знамо и када мора да прими другу дозу - објашњено је из тима за вакцинацију.

Премијерка је објаснила да је део система и QР код, који се налази и на потврдама који добијају грађани, а који нам омогућује да немамо лажне потврде вакцинисаних, што се дешавало у иностранству.

Из тима за вакцинацију су потом објаснили како ће изгледати процедура вакцинације на београдском Сајму.

- На Сајму имамо пунктове где ће попуњавати документацију, затим разговарати са лекарима, па пункт где се вакцинишу и на крају остају десетак минута на посматрању лекара - рекли су из Тима за вакцинацију, на шта је премијерка разјаснила и питање потврда које се добијају.

Фото: Принтсцреен

 

- У сваком тренутку ако изгубите потврду, можете да се пријавите преко електронске управе, тако да нема бојазни око тога. Ми ћемо радити на следећим стварима: Да у свим већим градовима направимо пунктове за масовну вакцинацију, као и на оснивању контакт центара ради лакше координације и да грађани не би чекали.

Председник Вучић је рекао да ћемо знати где је свака вакцина отишла, да не би дошло до ситуација као што се раније дешавало, да лекови пропадају.

- Ово је још један начин да покажемо колико смо спремни да идемо у корак са најразвијенијим земљама у свету. Наш систем је ако не бољи, онда једнаког квалитета као и њихов - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће он највероватније бити вакцинисан за викенд, пошто је претходних дана био болешљив па на предлог министра Лончара није вакцинисан раније.

- Молио бих војску, полицију и просвету да идемо на више од 90 одсто вакцинисаних, и желим да замолим све људе да буду свесни једне ствари. Сада можемо да бирамо, али у неком тренутку то нећемо моћи. Боримо се на тржишту на ком је 10 најмоћнијих земаља добило 90 одсто светских вакцина. Само хоћу да грађани знају колико је наша земља успешна у тој борби са највећима - рекао је Вучић.

Вучић је апеловао на грађане да се не плаше вакцине него болести, и да ће свако ко прими вакцину спасити не само свој, већ и животе свих са којима је у контакту.

Обраћање лекара, министара и градоначелника

Доктор Горан Стевановић је затражио од грађана да буду одговорни док се не заврши масовна имунизација.

- Клиничари су од марта говорили да немамо ефикасан лек. Сада га имамо, све вакцине су се доказале као ефикасне, и спасиле су милијарде живота током историје. Желим да одговорим свима који се питају која је вакцина најбоља: Она коју сте примили. Вакцине су најбољи начин да се здравствени систем врати у нормалу - рекао је др Стевановић.

Вучић је потом разговарао са градоначелницима Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада, којима је рекао да што пре почну активно да зову грађане на имунизацију.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да је у престоници све спремно за масовну имунизацију, и да је у току мобилизација волонтера који ће помагати у кол центрима градских општина.

- У овом тренутку немамо већих проблема, активни смо, и сви чланови тима су ме информисали о тренутној ситуацији - рекао је Радојичић, а председник је апеловао да се у случају да не буде довољно волонтера и градски службеници укључе у рад.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да у Новом Саду постоји 10 пунктова, и да су припадници Прве бригаде ВС и волонтери Црвеног Крста спремни да помогну, и да сутра почиње масовна вакцинација.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је рекла да је и Ниш спреман за имунизацију на масовном нивоу, и рекла је да су сви они који су пријављени у геронтолошким центрима вакцинисани.

- Имамо кол центре који мотивишу грађане да дођу на вакцинацију, и ја сам се као градоначелница пријавила да примим кинеску вакцину, што ћу урадити сутра. Тада ћу и позвати грађане да се одазову на имунизацију - рекла је Сотировска.

Фото: Принтсцреен

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је истакао да је и у његовом граду све спремно за имунизацију.

- Вакцинисано је укупно 810 грађана, остало је да се вакцинишу грађани који су се одлучили за кинеску вакцину и на тај начин ће се покрити употреба свих вакцина које Србија у овом моменту има - рекао је Дашић.

Путем видео линка су се укључили и градоначелници Суботице, Лесковца и Крушевца, који су председника известили о тренутној ситуацији у њиховим градовима.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да ће данас и сутра приоритетни бити најстарији суграђани.

- Морамо да позовемо све старије и њихову родбину да дођу и да управо они данас и сутра буду приоритет, а имамо довољно вакцина да то урадимо.

Министар полиције Александар Вулин је потом изнео податке о епидемиолошкој ситуацији у МУП, и рекао је да се све већи број припадника снага реда пријављује за вакцинацију.

Небојша Стефановић, министар одбране, је рекао да почетак масовне имунизације у нашој земљи показује колико је Србија јака.

- Председниче, хвала вам на томе. Када упоредимо ситуацију у региону, видимо колико је наша земља испред свих. Војска је спремна да испуни све задатке везане за имунизацију.

Премијерка је на крају седнице објаснила и да на сајту за пријаву постоји опција за непокретне старије особе, код којих ће медицинске екипе за вакцинацију доћи како би сви имали приступ лековима.

Одговори на питања новинара

Вучић је потом одговарао на питања новинара, и рекао је да очекује да ћемо вакцинисати и до 10.000 људи дневно, и да не ради то за похвале него да бисмо спасили животе.

- Од сада ће се седнице Оперативног тима за вакцинацију одржавати сваки дан, од 7.30 и 8.00 часова, како би и државни врх и грађани били извештавани о томе шта је урађено по питању вакцинације, али и шта је "у ходу" још могуће урадити како би се вакцинација убрзала - рекао је Вучић на почетку обраћања.

Фото: Принтсцреен

На питање да ли је ЕУ било како реаговала због вакцина из Кине, Вучић је рекао да га није брига за то шта мисли Брисел, већ грађани Србије.

- Значи треба да ми буде важније да ме похвале у Бриселу у односу на живот грађана Србије. Па један живот грађана Србије важнији ми је од свих похвала. То што ће да ме критикују што спашавам животе људи, само напред! Али нико неће то да уради, ми очекујемо још вакцина и додатну подршку. Паметно смо поступили тиме што осим механизама управе у нашој земљи добро познајем и механизам рада и управљања у Бриселу и свету. Зато смо на време водили све разговоре око вакцине и урадили добар посао за наш народ. Знате шта ће вакцина значити за нашу економију у односу на њихову. Много! Зато сам поносан на наш рад, нашу Владу и наше грађене - рекао је председник.

Он је потом прокоментарисао Харадинајеву најаву о уједињењу лажне државе и Албаније.

- Рамуш Харадинај је опасан човек, и ми прихватамо као политичку чињеницу то да Приштина хоће да се уједини са Тираном. Али ми знамо како ћемо реаговати на то. Имаћемо добар и адекватан одговор, и грађани не треба да брину о томе. А наравно волео бих да сам чуо више реакција из Брисела и из Вашингтона, јер да је неко из Београда тако говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану, скоро да би нам увели санкције или нас бомбардовали. Они су много јаки, али немојте да се секирате - рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија помоћи Србима на Космету по питању вакцинације, и да ће применити хибридни начин вакцинације.

- Део људи из неких општина вакцинисати на северу Космета, а део у Рашкој. Људи из Косовског Поморавља ће моћи да се вакцинишу у Бујановцу. Посебан део Кризног штаба и Канцеларије за КиМ ће се бавити тиме, а гледаћемо и како да помогнемо Албанцима ако можемо.

Фото: Принтсцреен

На питање да ли се одустало од Батутовог списка да се вакцинишу медицинари, и да ли се за наставак вакцинације чека дозвола кинеске вакцине пошто је она стигла у највећем броју, председник одговара.

- У масовну вакцинацију можете кренути када имате вакцину за половину од укупуног броја становништва. Убрзавамо све где се шта може, гледамо да се што пре вакцинишемо. Хвала и Кинезима на брзом дејствовању и вакцинама које су нам послали. Хвала председнику Кине, хвала нашим кинеским пријатељима, ја сам молио за Србију и грађане и неће ме бити срамота никад да молим за оно што ће донети добро нашем народу - истакао је председник.

Министарка др Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је 4.875 корисника Геронтолошких центара примило једну дозу, док је четвртина од тога примила и другу дозу вакцине.

- Још увек није свуда спроведена имунизација, али се на томе убрзано ради. Већина корисника геронтолошких центара је примила и вакцину за грип, и самим тим они представљају пример за све нас - објаснила је др Кисић Тепавчевић ситуацију у геронтолошким центрима.

Вучић је на захтеве опозиције рекао да РТС морају да уређују професионалци, а не политичари и политиканти.

- Јавни сервис није прћија политичких партија и не сме да буде као у њихово време, а ни да личи на њихове тајкунске телевизије које се баве само кампањом против државе и вакцинације - додао је Вучић, а затим причао о захтеву да се оснује Министарство за изборе.

- А што се тога тиче, ја само очекујем да направе Министарство за ношење капа. Стварно је било много пуног месеца и сулудих изјава претходних дана, од тога да ћу ја да признам Косово, а то никада нећу урадити. Тадић је имао Министарство за изборе, а Ђилас чак два, да би доказао да је већи демократа - рекао је Вучић, и додао да је дијалог за озбиљне људе.

Он је рекао да неће да коментарише глупости попут тога да ли носи капу и да ли фарба косу због расвете на телевизији.

- Један сам од ретких који никада неће да иде код пластичног хирурга, нити да се фарба. Довољно сам матор да немам разлога да се стидим својих година и кријем седе. Немојте да измишљате, а то говорим онима који се труде сваког дана да нешто смисле и кажу само да би нешто рекли - рекао је он.

Вучић је рекао да постоји антиваксерски лоби у Србији, који је окупио људе са антимигрантским и равноземљашким ставовима, али да та једна странка око које се окупљају има само 4 одсто подршке.

Он је на крају још једном апеловао на грађане да се вакцинишу, како бисмо победили епидемију и што пре се вратили на посао, да бисмо поново били први у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

Radulovic

19.01.2021. 09:51

Iako smo isli u korak sa svetom, u nekim stvarima mozda i spremniji od ostalih zemalja pokazalo se da je jedino resenje za ovu bolest vakcina. Kad je ucinjeno sve da nam i ona bude obezbedjena i dostupna budimo odgovorni i prijavimo se i primimo istu !

Tamara

19.01.2021. 10:46

Само масовна вакцинација доводи до колективне имунизације. Сачуваћемо људске животе, вратити се брзом развоју економије и привреде Србије.