ДИЈАБЕТИЧАРИ НЕ ТРЕБА ДА СТРАХУЈУ: Др Едита Стокић, интерниста-ендокринолог, о имунизацији и ризицима оболелих од шећерне болести

Б. Р.

19. 01. 2021. у 10:22

ДИЈАБЕТИЧАРИ НЕ ТРЕБА ДА СТРАХУЈУ: Др Едита Стокић, интерниста-ендокринолог, о имунизацији и ризицима оболелих од шећерне болести

Фото М. Анђела

У ДОСАДАШЊЕМ току пандемије показало се да су дијабетичари у три до четири пута већем ризику од компликација услед заразе ковидом 19, и то је за професора др Едиту Стокић, интернисту-ендокринолога и директора Клиничког центра Војводине и најјачи аргумент зашто би оболели од дијабетеса, без разлике да ли имају дијабетес типа један или два, требало да се вакцинишу.

Професорка Стокић, за "Новости", каже да је Америчка дијабетолошка асоцијација дала смернице које подвлаче да је вакцинација против ковида 19 вирусне инфекције важно средство за заштиту здравља и безбедности и окончање епидемије.

* Да ли у фази када је вакцину против вируса корона у 46 земаља примило више од 28 милиона људи већ имамо назнаке како она делује на дијабетичаре?

- Благе реакције које неки људи доживљавају након вакцина су типичне и нису разлог за узбуну. Оне су резултат покретања имунолошког система који је вакцина намерно покренула, стварајући способност борбе против стварног вируса.

* Захтевали ли имунизација дијабетичара ипак већи опрез?

- Због благих симптома које имају неки, важно је бити на опрезу у погледу нивоа шећера у крви у првих 24 до 48 сати након примања вакцине. Симптоми могу утицати на ниво гликемије, зато је неопходно проверавање нивоа гликемије и обавезна је довољна хидратација, тј. унос течности. Благи симптоми који се могу појавити након вакцине су знатно безазленији и лакше их је контролисати него што би потенцијално могла бити ковид 19 вирусна инфекција.

* Да ли је нека од доступних вакцина против инфекције вирусом корона посебно проверавана на дијабетичарима?

- Да. Дијабетесни болесници били су укључени у клиничка испитивања терапијске ефикасности и безбедности "Фајзер-Бионтекове" и "Модернине" вакцине. Произвођачи нису пријавили значајније нежељене реакције.

* Које реакције су иначе уочене код ове групе?

- Неки учесници клиничког испитивања пријавили су благе нежељене ефекте вакцина, као што је осећај бола на месту убода и благи умор.

* На основу којих критеријума су оболели од дијабетеса сврстани у врх приоритета за имунизацију?

- У студији објављеној у децембру прошле године, показано је да пацијенти са типом један или два дијабетеса уз то што имају три-четири пута већи ризик од развоја тешке форме ковида 19, имају и повећан ризик од потребе за хоспитализацијом, пријемом у јединицу интензивне терапије или пак, примене механичке вентилације у поређењу са особама које нису оболеле од дијабетеса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)