КИНЕСКА ВАКЦИНА ОД СУТРА У УПОТРЕБИ? Ево које групе грађана не смеју да приме ово цепиво

Novosti online

18. 01. 2021. у 09:22

КИНЕСКА ВАКЦИНА ОД СУТРА У УПОТРЕБИ? Ево које групе грађана не смеју да приме ово цепиво

Фото: Танјуг

КИНЕСКА вакцина Синофарм највероватније ће већ од сутра бити у употреби у Србији, рекао је Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

Поступак одобравања и утврђивања најважнијих карактеристика вакцине траје али се на њему даноноћно ради, казао је он.

- Нећемо се зауставити, сати су у питању, у најскоријем року ћемо завршити поступак за Синофарм али се завршавају и поступци за друге вакцине, како би грађанима биле доступне квалитетне, ефикасне и безбедне вакцине - рекао је он.

Од сутра ће, нада се он, кинеска вакцина бити одобрена и доступна за примену.

- Важно је нагласити да поверење које наши стручњаци и АЛИМС уживају неће бити изневерено, ми пажљиво проучавамо сву документацију и дајемо стручну процену - рекао је он.

Геополитички се не бира вакцина, рекао је он, и то је Агенцији секундарно питање.

- Ми смо обезбедити стандарде, али ћемо свакако одговорити на то питање - сажетије карактеристике лекова, када проучите, кажу да су контраиндикације идентичне код две тренутно регистроване али и код кинеске. Нису испитане на трудницама, дојиљама и деци, и зато не могу да се примењују на њима - навео је он. 

- Алергијске реакције на саме састојке вакцине су контраиндикација, а све могу да приме чак и тешко болесни пацијенти, само нијанса је која ће се вакцина примити. Свакако се морате консултовати са лекаром, нарочито ако имате тешка и хронична обољења. И након примања вакцине се остаје краћи период, да би се предупредила реакција, 15 до 30 минута се остаје на месту. Али до сада нисмо имали случајеве где је била неопходна реакција, да би се алергијска реакција сузбила - рекао је он.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)