ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Чека нас зима са више снега и мразева, а ево какво ће бити пролеће

Novosti online

11. 01. 2021. у 13:34

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Чека нас зима са више снега и мразева, а ево какво ће бити пролеће

Фото: Д. Балшић

ПОСЛЕ првог снега у нижим крајевима земље метеоролози најављују да је пред нама хладнији део зиме, који ће потрајати до 18. фебруара. У овом периоду имаћемо максималне дневне температуре испод нуле и до минус 15 степени уз чешће снежне падавине, чак и у нижим пределима. Мало топлије дане прогностичари очекују од 20. до 25. јануара, када следи ново захлађење.

Јутарњи мразеви

Према речима метеоролога, очекује нас зима која ће бити хладнија и са више падавина него лане.

- Остатак зиме би нам донео релативно честе падавине, знатно чешћу појаву снега него досад, док после овог јануарског хладног таласа постоји одређена вероватноћа за још један доста хладан интервал од 3. до 18. фебруара, када би уз снег могао уследити и период нешто јачих јутарњих мразева, понегде са температуром и до минус 15, уз дневне максимуме испод нуле - каже метеоролог Марко Чубрило.

Тодоровић: На лето 35 и више степени

Предстојећа зима могла би да буде хладнија и са више снега од прошлогодишње, али нас зато очекује и лето са више дана са температурама и преко 35 степени, тврди метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић.

- Предстојећа зима требало би да буде средње блага. Било би више снега и снежног покривача у односу на прошлу, која је била скромна и по хладноћи и по снежном покривачу - рекао је Тодоровић.

Како је истакао, прорачуни говоре да би наредно лето имало већи број дана с температуром изнад 35 степени, у односу на прошло, када смо имали два до три дана са преко 35 степени. Сада бисмо могли да имамо између седам и десет таквих дана.

Након зиме богате падавинама вероватно би дошло релативно суво пролеће, најављује Чубрило.

Што се тиче пролећа и лета који су пред нама, засад све упућује на то да би пролећни период требало да буде нешто сувљи и мало топлији од просека.

- Сам почетак пролећа, март, још би могао донети који касни продор хладноће, посебно у првом делу месеца. За разлику од марта протекле године, у другом делу предстојећег марта тренутно не очекује се неко јаче захлађење - истиче Чубрило.

Хладнији талас

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да сада улазимо у период с примеренијим температурама за јануар и да треба очекивати касније мало хладније таласе и снег и у нижим деловима.

- То не значи да ћемо константно имати снег, што и није одлика наше климе. Код нас зими више пада киша него снег у нижим деловима и увек буде неколико хладних таласа са снегом - објашњава Ђурић.

Осврћући се на претходну зиму, Ђурић каже да је била релативно топла и да је било "озбиљног недостатка снега у нижим деловима", када је само два дана престоница била под снежним покривачем.

Он додаје како су последњих 10-15 година температуре у Србији изнад просека. Конкретно за Београд, температуре су у последњих 30 година, у односу на период од 1961. до 1990, више чак за степен и по, што је веома висока вредност.

(Информер.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)