ДА ЛИ ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИШУ И ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ: Наш стручњак о имунитету, препорукама и нуспојавама

Novosti online

05. 01. 2021. у 10:13

ДИЛЕМА да ли вакцину треба да прими и онај ко је прележао корону мучи многе, а Павле Зелић, стручњак из Агенције за лекове и медицинска средства Србије каже да постоји разлика између природног имунитета и имунитета који ствара вакцина против вируса корона. Додаје и да је препорука да се вакцинишу и они који су прележали вирус корона.

ДА ЛИ ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИШУ И ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ: Наш стручњак о имунитету, препорукама и нуспојавама

Фото: Принтскрин РТС

Зелић је на ТВ Пинк навео да је имунитет који се стиче вакцинацијом много јачи и дуготрајнији од имунитета који се стиче природним путем- заражавањем.

- Сматра се да природни имунитет траје три или шест месеци, најдуже годину дана. Имунитет који се стиче вакцинацијом сигурно траје годину дана и много је већи број антитела која се стварају- навео је он, пренео је Танјуг.

Како каже, вакцину не може да прими неко ко има симптоме ковида - болест у акутној фази, већ мора да прође неко време, да оздрави па тек онда је могуће да се вакцинише.

Зелић је рекао да је добра позиција за грађане Србије што могу да бирају коју вакцину ће да приме и да тренутно постоје два извора снадбевања.

- Сада је велика борба на светском тржишту вакцина, велика је битка да се обезбеде довољне количине. Не може један произвођач да снадбе цео свет вакцинама- навео је он.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) је, наводи, издао увозне дозволе за „Фајзер-Бионтекову“ и руску "спутњик ве" вакцину за прве количине.

Говорећи о нежељеним реакцијама на вакцину он је рекао да је у Србији једина нежељена реакција била бол и црвенило на месту примене.

У другим центрима у свету, како је навео, било је и отока и црвенила, повишене температура, али све се то очекивало.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)