ОКУПЉАЊА СУ РИЗИЧНА: Важан апел др Јанковића - "Дочек је важан испит, прославимо са најужом породицом"

Танјуг

30. 12. 2020. у 09:22

СВАКО окупљање више од петоро људи за Нову годину је ризично и могло би довести до тога да следећу годину почнемо причом о погоршању епидемиолошке ситуације, упозорио је данас епидемиолог Срђа Јанковић.

ОКУПЉАЊА СУ РИЗИЧНА: Важан апел др Јанковића - Дочек је важан испит, прославимо са најужом породицом

Фото К. Михајловић

- Параметри су охрабрујући, али још је рано говорити о побољшању, јер болнице су и даље пуне. Број преминулих је већи него што бисмо икада желели да видимо, али у овом тренутку треба схватити да побољшање иде постепено и да крива преминулих касни за кривом заражених, тако да још немамо побољшање на нивоу болница и интензивних нега, што је врло важно - изјавио је он.

Дочек 2021. године је важан испит, оценио је Јанковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

- Нема организованог дочека то јесте битно, али битно је и да сви ми схватимо да ова Нова година не допушта да је дочекамо као сваку другу, него треба да се ограничимо на прославу у ужем кругу са укућанима, са најужом породицом. Ако то сви урадимо почеће много боље та нова година за све нас - нагласио је он.

Јанковић је скренуо пажњу да је тренутно на снази забрана окупљања више од пет људи.

- Ја не саветујем никоме да слави са већим бројем људи. Окупљања су ризична у овом тренутку зато што вируса још увек има, он се кроз нашу популацију и даље преноси без обзира што број новозаражених опада, и уколико би било већих окупљања за Нову годину ризикујемо да већ на почетку године поново погорсамо ситуацију и да у јануару поново причамо о погоршању што нико од нас не жели да види, а поготово не колеге које лече ковида пацијенте - рекао је Јанковић.

Нагласио је да је добро што је вакцинација почела, али је додао како је још рано да причамо о колективном имунитету и да морамо да се штитимо пре свега превенцијом заражавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)