ДОКТОРКА ГЛИГИЋ УЖИВО ОБЈАСНИЛА СВЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Како знамо да је ефикасна и безбедна и коју би она примила

Novosti online

14. 12. 2020. у 10:41

ДОКТОРКА ГЛИГИЋ УЖИВО ОБЈАСНИЛА СВЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Како знамо да је ефикасна и безбедна и коју би она примила

Фото: Принтскрин Youtube Прва

ЧУВЕНИ вирусолог у пензији др Ана Глигић говорила је о вакцини против вируса корона.

- Готово све вакцине показале су ефикасност већу од 90 процената, што је више него довољно да се приступи вакцинацији ако су проверене за људску употребу - рекла је она.

У Британији се већ вакцинишу медицински радници и старији од 80 година, Америка данас почиње имунизацију, али др Глигић каже да не схвата логику тог избора, односно зашто нису вакцинисани они који вирус највише шире.

- Ваљда би требало ићи од најугроженијих који могу да зауставе ову пандемију, медицински радници и млади који га преносе, који га сеју без клиничке слике. Не знам што се од најстаријих креће, вероватно јер је та популација најосетљивија, због година и имуног система - рекла је она.

"Фајзер" вакцина прима се из две дозе, и постоје контраиндикације које постоје код свих вакцина.

- Све вакцине рађене су дуго, све аномалије су исправљене, све вакцине које дођу у фазу масовне примене не би смеле имати икакав фелер. Вакцине јесу спремљене на специфичан начин, по брзом поступку, оне су дизајниране на папиру а потом направљене у лабораторији. Испитивања су била обавезна, на животињама па на људима, није вршено класично тестирање по разним старосним групама, већ су "брзометно" направљене али су исконтролисане довољно да могу да добију лиценцу за масовну примену. Доста знам о руској вакцини "Спутњик V", морам да се исправим, и ја сам до сада говорила "Спутњик пет"… Она је направљена на "носачу", као и "Модерна", парче генома садашње короне убацује се у облику вакцине, а потом се унутра искомплетира у провокатора имуног система, и ствара антитела - рекла је она и додала да је вакцина делотворна 92 одсто.

- Свака вакцина се испитивала, њена имуногеност и токсичност, то све у свакој лабораторији може урадити за месец и по или два. Није било времена за испитивања нешкодљивости на дуге стазе, али постоје искуства из САРС и МЕРС вируса. Прављене су и тада вакцине, и могли су тада да кажу да нема последица на дуге стазе. СаРС је у међувремену нестао а истраживања замрзнута, али велике светске лабораторије имају то искуство - рекла је она.

Које су још разлике између вакцина?

- Кинеска, руска и оксфордска, направљене су на носачу, на вирусу који вероватно сви имамо у животу, то су безазлени аденовируси. Болест коју они изазивају је обична кијавица, они не праве озбиљне проблеме. Попијете чај и аспирин, накашљете се и то је то. Аденовируса има више од стотину, а само парче садашње короне је уграђено у аденовирус у вакцини, да би испровоцирало имуни систем да створи антитела. Све три вакцине прављене су на тај, исти начин. Једино садрже различите аденовирусе - рекла је она.

Руси су, каже др Глигић, направили нешто посебно, прва доза је на једном, а ревакцинација на другом типу аденовируса.

- На тај начин се продужава ефикасност, такве вакцине нису класичне, оне не изискују тако ригорозне контроле па су брже одобрене. Мислила сам да нећемо добити вакцину ни за 18 месеци, али направљене су - рекла је она.

Короне се нећемо отарасити, око тога се струка слаже, па и др Глигић.

- Искуство са проучавањем оваквим вируса показује да они временом изазивају мање или веће епидемије или пандемије. Ми се нећемо решити короне, циљ је да обуставимо пандемију и епидемију, а да се за то време снађемо и направимо класичније вакцине. Ове вакцине дају имунитет до две године, мало више, мало мање, а ми корону имамо у окружењу. Корона вируси су у животињама, могу да пређу у било ком тренутку, па сада остаје да видимо како ћемо са овим вакцинацијама то решити. А за то време, правићемо стратегију или класичну вакцину од вируса који напада. Таква вакцина се прави годинама, агенс се ослабљује тако да не изазове болест, већ дугорочни имунитет на све врсте короне - рекла је она.

Да ли верује да ће Торлак направити такву вакцину?

- Има погоне и услове, колико ја знам и кадрове, а сада је то ствар стратегије земље и одлуке с ким ће бити направљена сарадња о прављењу вакцине - рекла је она.

Који ће временски период бити потребан да бисмо знали да је вакцина против короне делотворна?

- Вакцина ће дати имуни одговор, и ми ћемо моћи да га измеримо, али морамо бити свесни да ће бити мерен различитим методама. Ове садашње, ензимске које мере прокуженост, требало би допунити класичним методама за испитивање антитела која вакцина ствара. Тренутне могу дати мало лажних позитивних и негативних резултата, о томе се тренутно прича - рекла је др Глигић.

Коју би она примила, од тренутно доступних?

- Ја сам се изјаснила, када сам видела да су Руси направили вакцину, да је у еминентним публикацијама објављен рад у којем је СВЕ изложено до детаља, тада сам рекла да иза тога стоји велики тим стручњака и да је вероватно добро. Замерали су да Спутњик V вакцина није довољно тестирана на људима, али је 18.794 људи примило. Они су отклонили и сумњу коју им је Запад стављао, недовољан број тестова на људима - рекла је она.

Она је рекла да није сигурна да ће Србија добити вакцину до краја године.

- Нама је Спутњик V стигао на проверу, и наша Агенција мора добро да провери имуногеност, нешкодљивост и токсичност, одређени број узорака. 'Фајзер' је послао само документацију. Вакцинисани се прате током дужег периода, то је рађено и са САРС и за МЕРС који су имали огроман леталитет - рекла је она.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)