ЕВО КАДА ПРЕСТАЈЕ ДА ДУВА КОШАВА: Познати метеоролог доноси добре вести и открива да ли ће бити снега!

Novosti online

09. 12. 2020. у 20:39

ЕВО КАДА ПРЕСТАЈЕ ДА ДУВА КОШАВА: Познати метеоролог доноси добре вести и открива да ли ће бити снега!

Фото: К. Михајловић

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић каже да сутра престаје да дува кошава, а да праве зиме и снега неће бити бар до пред сам крај године (не пре 24-25. децембра).

- Србија је под утицајем циклона са Јадрана, па се у току вечери и ноћи очекује киша, на планинама и на истоку Србије суснежица и снег. Падавине се очекују до четвртка ујутро.

Како се наше подручје и данас налазило између снажног антициклона из Русије и циклона са Јадрана, био је веома изражен градијент ваздушног притиска, па су у кошавском подручју и на планинама удари југоисточног ветра данас били олујни, 60 до 90 км/, у Београду до 65 км/х, а на југу Баната оркански, у Вршцу и преко 120 км/х - пише Ђурић.

- Добра вест је да је надвладао циклон, притисак је опао на вредности испод нормале, па све више се смањује градијент, тако да следи слабљење кошаве. Од сутра коначно без кошаве.

Како наводи Ђурић, у петак ће кише бити само на југу, а у суботу на југу и истоку Србије. У ноћи између суботе и недеље падавине се шире на цело подрчје Србије, па се у недељу и понедељак очекује кишовито време, на планинама са суснежицом и снегом.

Како каже, максимална температура наредних дана биће од пет до десет степени.

- Од следећег уторка, па наредних седам дана снажан антициклон условљаваће стабилно и суво време. У нижим пределима могуће је задржавање магле и тмурног времена током целог дана, па ће бити хладније него на сунчаним планинама. Због температурне инверзије и времена без ветра, поново ће бити актуелно јако загађење ваздуха у нижим слојевма атмосфере. Иначе, захваљујући кошави, претходних 10 дана удисали смо знатно чистији ваздух, осим становници Тимочке и Неготинске Крајине и подручја у котлинама - наводи Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)