ГОЈКОВИЋ О ПОСЛЕДИЦАМА ЦРНОГ ПЕТКА: 60 одсто заражених сад су жене - налазимо се у највећем пику!

Танјуг

03. 12. 2020. у 11:03

ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Зоран Гојковић оценио је да је ситуација са корона вирусом сложена и озбиљна и каже да очекује да смо сада у највећем пику те да је ова недеља кључна и преломна.

ГОЈКОВИЋ О ПОСЛЕДИЦАМА ЦРНОГ ПЕТКА: 60 одсто заражених сад су жене - налазимо се у највећем пику!

Зоран Гојковић / Фото Танјуг

Он је гостујући на ТВ Прва рекао да су сада две ствари проблематичне.

- Прва је природни ток епидемије, јер се корона вирус понаша атипично у односу на друге респираторне вирусе а друго је да се бојим за заштиту наших старијих, јер нам не треба улазак вируса међу старије и у геронтолошке центре - изјавио је Гојковић.

Додао је да нам није нам требао Црни петак, јер после њега, каже, први пут имамо да је удео заражених жена скоро 60 одсто. Оцењује да је то "последица купохоличарства". 

Истакао је да имамо разлога за бригу и да не дођемо у ситуацију да на врхунцу епидемије имамо искок из система. Притом је попуњеност болница енормна, тешке су клиничке слике пацијената и они траже озбиљан надзор.

Говорећи о вакцинама он је истакао да су вакцине поред антибиотика највећа тековима медицине. Србија, рекао је Гојковић, од почетка преговара са свим произвођачима вакцина и имаћемо код нас све оно што је најбоље на тржишту.

- Свима ћемо омогућити да се вакцинишу и добију вакцину која је најбоља на тржишту без обзира одакле долази и чија је. Огромне смо паре уложили у лекове и имамо све лекове који у свету постоје - истакао је Гојковић.

Навео је да су наши болнички капацитети попуњени и да ће данас бити активиран и Новосадски сајам, за чију ће потпуну припрему требати око 48 сати. Све то како је рекао, да нико не би остао без помоћи.

Др Ана Глигић, вирусолог, која је била шеф тима за борбу против вариоле вере 1972. године, за ТВ Прва је истакла да се нада да смо сада на врху и да ће за пар дана крива почети да пада.

Она је што се тиче вакцина и отпора према њој код једног броја људи, нагласила да људима треба објаснити да не постоји никаква завера и да нам само вакцина може трајно помоћи./

- Док вакцине не добијемо, остаје нам да носимо маске и држимо физичку дистанцу - нагласила је др Глигић.

Као веома добру, оценила је најаву премијерке Ане Брнабић да ће бити набављене вакцине од неколико произвођача. То ће, према докторкиној оцени, помоћи да се више људи вакцинише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)