БИЛО БИ ЈОШ ГОРЕ ДА НИСМО ПРЕДУЗЕЛИ МЕРЕ: Доктор Кон очекује да се ситуација смири за две недеље

Танјуг

26. 11. 2020. у 14:50

БИЛО БИ ЈОШ ГОРЕ ДА НИСМО ПРЕДУЗЕЛИ  МЕРЕ: Доктор Кон очекује да се ситуација смири за две недеље

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

СМИРИВАЊЕ ситуације очекује се тек за две недеље, процењује др Предраг Кон и указује да ће се до тада, на жалост, болнице пунити, и расти број новозаражених.

Напомиње да је ситуација у Београду "катастрофална", да се примећује да се зауставио раст новозаражених, али на веома високом нивоу - око 2.000 дневно.

У остатку Србије ситуација је ванредна, а посебно се погоршава у Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Нишу.

- Број новозаражених је скочио са 6.840 на преко 7.500, што је повећање за више од 10 одсто у дану. Ако знамо да је тренутна смртност око један одсто, онда је јасно од тих 7.500 људи, 75 ће трагично завршити. Дакле, у перспективи очекујемо повећање броја умрлих - навео је Кон.

Он је рекао да се у овом трећем таласу директно може видети како би Србија прошла на почетку епидемије (у марту) да није било затварања и ванредног стања.

Мере које су донете сигурно дају резултате, и да нису предузете бројке би, истиче он, биле још горе, али је очигледно да нису довољне.

Процењено је, истиче, да је то што је до сад урађено најбоље у овој ситуцији.

- Добро, идемо даље. С тим што сваки грађанин, становник може да допринесе, а маска јесте баријера за вирус - навео је он.

Упитан на шта је конкретно мислио када је рекао да су мере које су већ уведене закаснеле, Кон је рекао да су лекари из Кризног штаба 6. новембра, када је број новозаражених на дневном нивоу био далеко мањи, први пут тражили да се радно време за услужне делатности скрати до 18 сати.

- Закасниле су, дакле, са нашег, медицинског аспекта - каже Кон.

Међути, додаје, они који прате економију кажу - Сваки дан је важан, што дуже да издржимо...Пропашћемо ако те мере уведемо.

- То су такође аргументи - објашњава Кон, али указује да је, када неко гледа укупну одлуку, а онда то веже само за медицински део Кризног штаба, онда је то "кратко речено - безобразлук".

Истиче да је сваки појединац медицинског дела Кризног штаба изградио своју каријеру и апсолутно им ништа не значи да "седе" у Кризном штабу, да они не учествују у власти већ да раде свој посао најбоље што знају како би помогли у овом тешком времену, а да се налазе на удару "и са једне и са друге стране".

Подвлачи да је Кризни штаб направљен да функционише као тело, као помоћ држави, а не да буде опонент држави и да му је жао ако има оних који то нису разумели.

Унутар струке, тврди, не постоје поделе:

- Измишљено се говори о некој подели у оквиру саме струке. То не постоји. Нама је овде противник вирус. Никакве поделе не долазе у обзир и не прихватам. Прихватам све критике које су реалне, а одбацујем оне које су нереалне - рекао је Кон.

Циљ свих мера, наводи, је да се спрече контакти, а да је препорука за старије суграђане да се понашају и да размишљају "као да је полицијски час".

- Сад им је дозвољено да прошетају, купе намирнице кад год желе, али уз маску и да смање контакте - рекао је Кон.

Долазак вакцине против вируса корона биће, како каже, "преокрет у епидемији".

Упитан да ли ће се пре вакцинисања радити тестирања - да ли је неко заражен и ако нема симптоме или је већ прележао корону, а да то није ни знао и има антитела, Кон је рекао да те врсте истраживања неће бити, јер вакцина ни у једном, ни у другом случају не шкоди.

- Вакцина неће сметати неком ко је прележао ковид, само ће појачати имунитет и биће дуже заштићен - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)