ПОМЕТЊА МЕЂУ ПРОДАВЦИМА ЗБОГ НОВИХ МЕРА: Зашто радње ван тржних центара раде до 21 сат? Ево објашњења

Ј. Д.

26. 11. 2020. у 09:27

НОВА правила о радном времену која су на снази од уторка изазвала су велику пометњу међу продавцима у трговинским објектима ван тржних центара и занатлијама.

ПОМЕТЊА МЕЂУ ПРОДАВЦИМА ЗБОГ НОВИХ МЕРА: Зашто радње ван тржних центара раде до 21 сат? Ево објашњења

Тржни центри празне се раније него пре / Фото Танјуг

Многи су вођени новим правилима своје продавнице затварали у 18 часова. Међутим, на основу Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести нове одлуке о радном времену до 18 часова односе се само на угоститељске објекате, тржне центре и кладионице.

Новим правилима нису укључене продавнице које се не налазе у оквиру великих шопинг-молова и киосци, којима се препоручује рад до 21 сат. До овог времена купце могу да примају чак и шопинг-центри у којима се у локале улази споља, а не из централне зграде. Ове мере не обухватају угоститељске објекте који достављају храну, пекаре које имају шалтере за продају, као ни теретане.

- Све радње које се не налазе у тржним центрима, попут бутика у Кнез Михаиловој улици или у Булевару краља Александра, фризера у насељу, али и многобројних занатлија, моћи ће да раде као и по претходној одлуци до 21 сат - објашњава, за "Новости", Дарко Главаш, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима Града Београда. - Сви они објекти где је физички могуће ограничити број особа унутар објекта са обавезним ношењем заштитних маски могу да раде до 21 сат.

Наш саговорник додаје и да супермаркети који се налазе у склопу тржних центара могу да обављају своју делатност само ако имају одвојен улаз у свој објекат, односно, улаз којим се директно улази у супермаркет, без лутања кроз тржни центар. У супротном сви они који не могу то да омогуће врата за купце морају да затворе у 18 часова.

За позоришта и биоскопе, тачније установе културе такође важи режим рада до 18 часова, што значи да последња пројекција или представа мора да се заврши до тог времена.

ПУМПЕ И АПОТЕКЕ

СХОДНО ранијој одлуци кризног штаба, и после 21 час моћи ће да раде апотеке, али и бензинске пумпе искључиво само за продају горива, као и угоститељски објекти који раде доставу хране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)