ПОДНЕТО ОКО 2.000 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА: Велики број родитеља који сумња да су им деца отета из породилишта се није обратио суду

В.Ц.

25. 11. 2020. у 13:32

ПОДНЕТО ОКО 2.000 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА: Велики број родитеља који сумња да су им деца отета из породилишта се није обратио суду

Фото: ЕПА

ВЕЋИНА родитеља који сумњају да су им бебе украдене из породилишта није поднела предлоге суду за откривање чињеница о статусу њихове деце, каже за "Новости" Радиша Павловић, председник Удружења "За истину и правду о бебама".

Он наводи податак да су око 2.000 кривичних пријава родитељи поднели МУП и тужилаштву, док је предлоге суду по новом закону поднело само њих 684.

АДВОКАТСКЕ ПРЕВАРЕ?

НЕКА тужилаштва су питала родитеље који су поднели кривичне пријаве да ли желе да им предмети остану код њих или да их пребаце у суд. Међутим, има и случајева да су адвокати, по претходном пуномоћју родитеља за подношење кривичних пријава, без њиховог знања предмете пребацили судству. Такве случајеве ћемо обелоданити - каже Павловић.

- Ни ја нисам поднео, иако тражим два сина - каже Павловић, који је и члан Владине комисије за нестале бебе.

- Ми верујемо да ћемо до истине доћи преко Владине комисије, полиције и тужилаштва, али не споримо да је сваки родитељ имао право да изабере. Судски поступак је хитан, и самим тим мора бити кус, а наш пут је дужи, али смо убеђени да ћемо њиме доћи до истине шта се десило са нашом децом.

Павловић додаје да, кад једном буде донета судска одлука, држава ставља тачку на те случајеве, а незадовољни родитељи моћи ће само да се жале на висину одштете, али не и на чињеницу да до истине о деци нису дошли. Зато се Удружење уздаје у истраге у које ће бити укључена и Владина комисија, са којом сви органи морају да сарађују, а која ће предмете третирати не као кривично дело промене породичног стања, које застарева, већ као отмицу, киднаповање и трговину људима, који не застаревају. Тек када сазнају истину, моћи ће да размишљају о евентуалној одштети, сматра Павловић.

Такође додаје да су они у току са више од 400 преткривичних поступака широм Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)