ТЕСТ НА КОРОНУ У АПОТЕКАМА? Начин употребе и цена већ су познати, али нека правила тек треба разјаснити

Novosti online

23. 11. 2020. у 21:13

ТЕСТ НА КОРОНУ У АПОТЕКАМА? Начин употребе и цена већ су познати, али нека правила тек треба разјаснити

Новости

"УРАДИ сам" тест коштаће нешто мање од три евра и свако ће сам моћи да провери да ли је заражен или не.

Он ће најпре бити у продаји у северном делу Италије, која је била највише погођена епидемијом, пише у данашњим вестима које су узбуркале светску здравствену јавност.

Да ли било који тест на корону може да се ради без надзора лекара и хоће ли ово бити решење за повећање броја тестираних и у Србији?

- Постоји потреба за што већим бројем тестирања у Србији и када бисмо имали могућности, сигуран сам да би и Кризни штаб издао препоруку да се сви тестирамо, како бисмо били заштићени од асимтоматских случајева. Када би постојала могућност тестирања од куће, то би заиста растеретило здравствени систем и олакшао притисак на здравствене раднике, што је такође велика предност - каже др Дејан Микановић, фармаколог.

Према првим информацијама, тест "уради сам" који се производи у Италији, функционише тако што "тражи" површне протеине које су карактеристични за вирус. Брис се узима предметом који личи на штапић за чишћење ушију, ставља се у ноздрве и потребно га је окренути пет пута.

- Након тога предмет се ставља у посебне посуде опремљене реагенсима, који ће показати да ли је исход позитиван или негативан. Две црте значи да сте позитивни, једна да нисте. Након резултата потребно је да се преко мобилног телефона активира апликација, која је већ добила дозволу од регионалног савета Италије што се приватности тиче. Овим путем се региструју позитивне особе, тако што се одмах комуницира здравственим ауторитетима - пишу светски медији.

Фото: Депозит

Хоће ли ће овај тест, који је сличан садашњим тестовима на трудноћу, заиста ући у ширу употребу и бити продаван у апотеци, зависи од тога какву осетљивост на вирус покаже у задњим фазама испитивања, али и од тога колико ће људима бити јасно на који начин се тест правилно примењује.

- Постоји неколико недоумица које треба разрешити. Прво, како ће се знати да ли је тест правилно примењен, уколико не постоји здравствени надзор? Друго, како ће да се спречи могућност злоупотребе позитивних и негативних тестова? Због тога што ће његова валидност тешко бити доказана, сумњам да ће икада бити у равни са ПЦР или другим тестом који се ради у болници, али ће можда служити као помоћно средство за откривање асимтоматских случајева - објашњава др Микановић.

Фото: ЕПА

Када буде прошао све потребне провере, овај тест ће бити упоређен са онима који се већ примењују у болницама, где је број позитивних увек врло висок, након чега ће се направити корелација.

Ипак, још један од још могућих проблема за примену овог теста јесте то што расте тржиште на којем се продају лажно негативни тестови. Злоупотреба оваквих тестова ни на који начин не може да се предвиди, док се пракса фалсификовања или куповине лажних резултата појавила на дестинацијама широм света.

Да подсетимо, прошле недеље су француски званичници ухапсили групу фалсификатора који су продавали лажне негативне резултате на париском аеродрому Шарл де Гол, по цени која се креће и до 300 евра.

Фото: Depositphotos

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)