СРБИЈА ЈЕ СТАЛА У РЕД ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА: Ево до када се очекује да у нашу земљу стигне 1,8 милиона доза цепива против короне

Тањуг

17. 11. 2020. у 17:12

СРБИЈА ЈЕ СТАЛА У РЕД ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА: Ево до када се очекује да у нашу земљу стигне 1,8 милиона доза цепива против короне

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

СРБИЈА је “стала у ред” за набавку 1,8 милиона доза вакцина против вируса корона, преко система КОВАКС, а оно што је познато је да ће први бити вакцинисани здравствени радници, полиција и војска, категорије становништва за које ће вакцинација бити и обавезна.

Када ће у нашу земљу стићи прве дозе вакцина, још се прецизно не зна, очекује се до краја године.

Разлог за то је што ни једна фармацетска компанија није још добила одобрење за широку употребу.

Најдаље су отишла три произвођача - Фајзер, БИонтек и Модерна.

Русија је још у августи регистровала вакцину “Спутњих В”, али на њихову вакцину надлежне институције за вакцине ЕУ И САД “сумњичаво гледају”, јер, кажу, није завршена трећа фаза истраживања на људима.

Благонаклоност западноевропских земаља није добила ни кинеска вакцина.

Чланство у КОВАКС програму потврда је да ћемо вакцину добити када и остале земље чланице, њих око 180.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће настојати да у Србију стигну вакцине и пре тога, да вакцине нису политика, већ живот и да због тога не размишља о томе да ли ће имати политички проблем због тога.

- Не тиче ме се, а ако можемо да набавимо од неког другог, набавићемо. Моја обавеза је да што пре допремимо вакцину у Србију - поручио је Вучић и додао да не може да гарантује али да ће дати све од себе да до краја године стигну значајне количине вакцине.

Полемику у јавности изазвала је одредба измене Закона о заштити становништва од заразних болести у којој стоји да “у случају појаве епидемије заразне болести може се одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација за сва лица, односно одређене категорије људи ако се утврди опасност од преношења те заразне болести”.

Акт о обавезној или препорученој вакинацији доноси Министарство здравља.

Председник Вучић рекао је да су прве дозе против вирса корона намењене онима за које ће бити обавезна вакцинација, здравствене раднике, војску, а да грађани који не буду хтели да је приме - неће морати.

Онда би, рекао је Вучић, било поштено да они који не желе да се вакцинишу кажу да уколико се заразе неће бити у болници на терету државе и до 50,60 дана.

Србија је ушла у КОВАКС програм (Савет за вакцину против ковида 19), коме је до сада придружено око 180 земаља и региона, укључујући и Кину.

Светска здравствена организација и Алијанса за вакцине ГАВИ предводе програм КОВАКС, чији је циљ равномерна доступност вакцина против вируса корона свим земљама света, односно да у трци до цепива не дођу само најбогатије земље већ и сиромашне.

У плану је да се преко КОВАКСА испоручи око две милијарде доза вакцина које буду одобрене до краја 2021. године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)