ВОЈВОЂАНСКУ РАВНИЦУ ЗАМЕНИЛИ МИЏОРОМ: Брачни пар Богдановић, из Калне, подно Старе планине, успешно се бави сеоским туризмом

В.ЋИРИЋ

05. 11. 2020. у 17:16

ВОЈВОЂАНСКУ РАВНИЦУ ЗАМЕНИЛИ МИЏОРОМ: Брачни пар Богдановић, из Калне, подно Старе планине, успешно се бави сеоским туризмом

Фото В. Ћирић

СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊАЦИ Станислава и Радивоје Богдановић, из старопланинског села Кална, на путу од Пирота ка Књажевцу и Зајечару, не посустају ни у пензионерским данима.

Откад су отишли у заслужену пензију, баве се сеоским туризмом и многи за њих у овом крају кажу да су пионири у том послу и да су "отворили очи" и другима који су кренули њиховим стопама.

За протеклих десетак година, угостили су многе намернике са свих континената и са многима који су одавде отишли презадовољни и дан-данас се редовно чују и дописују. Да све буде још чудније, Богдановићи су на Стару планину дошли пре четири деценије из Велике Плане, у коју су стигли из Врбаса.

- Када смо дошли овде, купили смо једну стару кућу. Требале су године мукотрпног рада и одрицања, али и кредита да је обновимо и сачувамо њен првобитни изглед. Раднике смо налазили у околини и мало-помало, посао је кренуо. Сто пута сам помислио шта ће ми све ово, кад могу да се пензионишем и уживам, али нисмо одустајали. Људи у овом крају, који живе од сече дрва и сточарства су се чудили и нико није веровао да се може понешто зарадити и од сеоског туризма. Дошли смо из равнице и заљубили се у Стару планину - каже Радивоје, бивши ветеринар.

ОПШТИНА ПОСТАЛА СЕЛО

КАЛНА је драстичан пример одумирања овог дела Србије. Половином прошлог века била је општина, па су се мало-помало, људи исељавали, тако да је сада само месна заједница. Овоме су кумовали општи демографски трендови, али и одумирање сточарства. Последњих година многи виде спас управо у развоју сеоског туризма за који су пут трасирали управо Богдановићи. Тренутно се неколико десетина домаћинстава бави овим послом, али после летошње навале туриста сигурно ће их бити више.

Изродили су и двојицу синова, који сада не живе у Кални. Супрузи Станислави, вештој куварици Радивоје помаже у "спољним пословима", коси травњаке, спрема дрва за огрев, иде у набавку намирница. Летос није било гостију из иностранства, али је било много домаћих.

- Док нисмо покренули овај посао, стално смо се жалили на разне бољке, те боли ме врат, није ми добро, боли ме кук, имам притисак и слично. Када смо "загризли", све је прошло. Радни дан је од пет ујутру до касних вечерњих часова. Волим да радим у кухињи и да оно што спремим гости поједу у сласт. Најзадовољнија сам кад видим да хране више нема - прича Станислава.

Многи њихови гости нису знали да се може живети и на чорбицама од ливадског зеља, блитве, спанаћа, печурака и других плодова којих овде има у изобиљу. Примају госте и зими, оне који долазе на скијалишта на Бабином зубу и Јабучком равништу.

Богдановићи су пре тачно годину дана имали и госта, који је ненајављено стигао. Реч је о председнику Србије Александру Вучићу који је приликом посете овом крају без претходне резервације покуцао на њихова врата. Похвале на рачун Станиславине трпезе нису изостале.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)