СИТУАЦИЈА У ВРТИЋИМА ЗАБРИЊАВА АЛИ... Све више заражене деце, а ево шта кажу стручњаци

РТС

30. 10. 2020. у 11:29

СИТУАЦИЈА У ВРТИЋИМА ЗАБРИЊАВА АЛИ... Све више заражене деце, а ево шта кажу стручњаци

Фото: Новости архива

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се не поставља питање затварања школа и вртића и да је то став који постоји и у Европи.

Тиодоровић је рекао да у Србији постоји добар модел када је реч о школама и вртићима.

Како је рекао, дневно се прати стање у школама и ученици који су били у контакту са позитивнима, или који су позитивни. Тада одељења или целе школе, зависно од ситуације, прелазе на онлајн модел наставе.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак каже за РТС да до сада није затворен ниједан вртић на територији Београда, али да забрињава то што је у последњих десет дана коронавирус потврђен код више малишана и запослених у београдским вртићима, као и да је скоро 50 ученика заражено.

Славко Гак је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да предшколске установе у Београду раде од 11. маја и да до данашњег дана ниједан вртић на територији главног града није затворен.

- Један кризни период смо прошли током јуна и сви запослени у предшколским установама су показали заиста велику професионалност и високу одговорност и тај период смо прошли без већих проблема. Сада смо у новом таласу пораста заражених - рекао је Гак и додао да када је реч о предшколским установама ситуација није алармантна.

33.000 деце у вртићима

Нагласио је да сви вртићи раде, епидемиолошке мере се спроводе и контролишу.

- Тренутно у београдским вртићима борави негде око 58 одсто уписане деце, то је негде око 33.000 малишана - рекао је Гак.

Навео је да је у септембру само једно дете било заражено коронавирусом, а током октобра је забележно осам нових случајева.

- Оно што забрињава јесте да се велики број од осам у октобру појавио у последњих десет дана - рекао је Гак.

Када је реч о запосленима у предшколским установама, од 11. маја до данас било је негде око 60 заражених.

- У протекле две недеље то је двадесетак оних који су се пријавили - додао је Гак.

Нагласио је да је сваки случај одмах пријављен Градском заводу за јавно здравље који је дао смернице како да се поступа од случаја до случаја.

Нико не може да предвиди шта ће се дешавати

- Координирамо и са приватним предшколским установама и цела ситуација је под контролом - додао је Гак.

На питање хоће ли бити затварања вртића, Гак каже да не може да предвиди шта ће се дешавати у наредним данима.

- Из часа у час пратимо целу ситуацију. Нема места паници. Све мере се спроводе, показало се да систем може да функционише и у оваквим околностима - истакао је Гак.

Говорећи о тежини клиничке слике, рекао је да је међу запосленима било тежих случајева оболевања, док међу децом није био тешких клиничких слика.

Када је реч о школама, Гак каже да је од 1. септембра до данас у Београду коронавирус потврђен код 160 ђака.

- Оно што јесте забрињавајуће то је да готово 50 њих у последњих десетак дана. Пратимо ситуацију, понашамо се одговорно, али је најбитније да деца бораве у школама - поручио је Гак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)