МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Пилоти хеликоптера све што треба научиће на академији

Танјуг

27. 10. 2020. у 18:57

МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Пилоти хеликоптера све што треба научиће на академији

Фото: МО Србије

НАКОН 22 године промењен је план и програм школовања пилота на ваздухопловном смеру Војне академије, па ће тако пилоти хеликоптера све што треба да знају, научити већ на Војној академији и неће више морати да иду на посебне преобуке, рекао је данас министар одбране Александар Вулин.

"Одмах када окончају своје школовање моћи ће да постану део посаде ваздухоплова", истакао је министар током обиласка 204. ваздухопловне бригаде, где је присуствовао обуци кадета Војне академије на ваздухопловима ХТ-49 у 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили и обуци кадета у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили.

Према речима министра, пилотима се на тај начин, осим да брже усвајају знања, омогућава брже каријерно напредовање, па ће постати вође својих хеликоптера много брже, као што су радиле генерације пре њих.

Фото: МО Србије

Кадет пете године Војне академије Александар Димовски рекао је тим поводом да је ова обука специфична, јер претходне две деценије кадети нису долазили на обуку за тај хеликоптер.

"Ми смо прва генерација после 20 година. Обука је веома занимљива, јер сам одувек желео да се бавим транспортним летовима и ово је нека врста испуњења мог сна", рекао је Димовски.

Његов "класић" кадет Стефан Грбић говорио је о обуци кадета 141. класе на студијском програму Војно ваздухопловство, односно о обуци пилота авиона на инструменталном летењу.

Фото: МО Србије

"Летимо на авиону В54 Ласта и авион је изузетно добар. Опремљен је уређајем Гармин Г500 што нам олакшава обуку у инструменталном летењу. Такође, обука је интересантна, али захтева концентрацију у току лета, поготово инструментални прилаз, а након завршеног инструменталног летења очекује нас обука у ноћном летењу", навео је Грбић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)