ФАЛСИФИКУЈУ ЛИЧНЕ КАРТЕ И ГЛУМЕ ПРЕД ПСИХИЈАТРОМ: Како би дошли до пензије појединци се одлучују и на малверзације

С. Видачковић

22. 10. 2020. у 18:00

ВИШЕ од 270.000 грађана Србије прима чек инвалидске пензије, што је свега 15 одсто од укупног броја корисника Фонда ПИО. Иако су пооштрени критеријуми за остваривање овог права, увек се нађе један број људи који на разне начине покушавају да преваре систем.

ФАЛСИФИКУЈУ ЛИЧНЕ КАРТЕ И ГЛУМЕ ПРЕД ПСИХИЈАТРОМ: Како би дошли до пензије појединци се одлучују  и на малверзације

Фото АП

Тако се препричава случај жене која је пре неколико година, преварила и домаћи и црногорски Фонд ПИО, како би на име инвалиднине, наследила пензију покојног мужа, са којим је ступила у брак непосредно пре његове смрти. Она се добро информисала о томе какав изглед и понашање би требало да има како би лекарску комисију уверила да је психички оболела. Косу је офарбала у јарко црвену боју, а на првом разговору са психијатром неконтролисано је мењала расположења - од смеха до суза, а све је било пропраћено и чудним покретима. Исто је поновила и пред црногорском комисијом и добила пензију вишу од 400 евра!

Некад трећина били инвалиди

ПРЕМА подацима Фонда за јул 2020. инвалидску пензију прима 270.345 корисника (15,9 одсто од укупног броја корисника пензије). У 2015. било их је 312.357 (18 одсто), 2010. године 352.961 (21,7 одсто), а 2000. године 427.466 инвалидских пензионера или 28,3 одсто од укупног броја.

Неосноване инвалиднине и злоупотребе данас су сведене на минимум, објашњавају, за "Новости у Фонду ПИО.

- Раније се до неоснованих инвалидских пензија најчешће долазило на основу неверодостојне медицинске документације - кажу у ПИО. Било је и случајева када је уместо подносиоца захтева излазила на вештачење друга, оболела особа, уз фалсификовану личну карту.

Закон о ПИО из 2003. године максимално су пооштрили услове за добијање инвалидске пензије. Право на ову врсту надокнаде, грађани остварују на основу потпуног губитка радне способности.

Исплата инвалидских пензија привремено се обуставља кад се корисници не одазову на други позив за преглед, када Фонду не доставе чињенице које су значајне за остваривање права, или нису познати потребни подаци у вези са обављањем исплате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)