ХОЋЕ ЛИ ИКАДА БИТИ ПРАВДЕ: За убиства госпићких Срба требало да одговара десетине Хрват

Танјуг

18. 10. 2020. у 15:28

ХОЋЕ ЛИ ИКАДА БИТИ ПРАВДЕ: За убиства госпићких Срба требало да одговара десетине Хрват

Фото архива

ПРЕДСЕДНИК Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас на то да је на десетине Хрвата требало да буде осуђено на вишедеценијске затворске казне за убиства Срба у Госпићу од августа до децембра 1991. године.

Линта је у писаној изјави достављеној медијима подсетио да је у том периоду убијено најмање 124 Срба у Госпићу, а да је скоро половина њих одведена из својих кућа и станова и убијена 17. и 18. октобра, као и да су пронађени и сахрањени посмртни остаци свега 50 жртава, док се за осталима још трага.

За наведени масовни и организовани злочин госпићких Срба, како наводи Линта, осуђени су само тадашњи секретар Оперативог штаба у Госпићу Тихомир Орешковић на 15 година затвора, тадашњи командант 118. Бригаде Мирко Норац на 12 година и Стјепан Грандић на 10 година.

Линта указује и на то да је за време издржавања затворске казне генерал Норац водио нормалан живот, струдирао, венчао се, саградио кућу и организовао разне прославе којима су присуствовали високи државни функционери, као и да Тужилаштво за ратне злочине Србије још увек није покренуло поступак за масовни и организовани ратни злочин против Срба у Госпићу.

Подсетио је да су Срби доживели терор у Госпићу и током Другог светског рата, и то у првом ликвидационом логору који је био део комплекса конценрационих логора на подручју Лике.

За само 132 дана постојања комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг од априла до августа 1941. године убијено је више од 38.000 Срба и око 2.000 Јевреја и осталих.

Госпићки и лички Хрвати никад нису признали да су починили геноцид над Србима, нити су изразили покајање и затражили опраштај, навео је Линта и додао да још није извршена ексхумација убијених Срба, нити су обележена стратишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)