ОПТУЖЕН ЗА ОДМАЗДУ И ЗАСТРАШИВАЊЕ СВЕДОКА: Насим Харадинај данас пред судом у Хагу, а због овог остаје иза решетака

Танјуг

29. 09. 2020. у 13:08

ОПТУЖЕН ЗА ОДМАЗДУ И ЗАСТРАШИВАЊЕ СВЕДОКА: Насим Харадинај данас пред судом у Хагу, а због овог остаје иза решетака

Фото: Фацебоок/Принтсцреен/GazetaBlic

ПОТПРЕСЕДНИК Удружења ветерана тзв. ОВК Насим Харадинај поподне ће бити изведен пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу ради изјашњавања о кривици поводом сумњи за застрашивање сведока.

Он је прошле недеље ухапшен на тзв. Косову по налогу судије за претходни поступак Специјализованих већа, због сумње да је извршио кривична дела застрашивање сведока, одмазда и повреда тајности поступка и пребачен је у притворску јединицу Специјализованих већа.

На данашњој седници, судија би требало да Харадинају представи налог за хапшење којим се терети за покушај кривичног дела застрашивање сведока, одмазду према сведоцима и повреду тајности поступка објављивањем инфомарција из истраге и имена потенцијалних сведока, а потом да га позове да се одмах или у року од 30 дана изјасни о кривици.

Конкретно, у налогу за хапшење наводи се да је Харадинај држао конференције за новинаре 7., 16. и 22. септембра где је делио или на други начин учинио доступним медијима тајне и поверљиве информације и документа која су у вези са радом Специјализованог тужиоца Косова, где је такође именовао поједине (потенцијалне) сведоке и дао информације у вези са њиховим пребивалиштем и другим личним подацима.

Ово понашање, према ставу тужиоца, представља озбиљну претњу, односно средство принуде на сведоке, у циљу да се одговоре од сведочења или наговоре на давање лажне изјаве пред тужиоцем и судом.

Опасност од понављања дела

На исти начин је потенцијалне сведоке изложио опасности по њихову безбедност, а све у циљу одмазде због њиховог истинитог сведочења пред истражитељима тужилаштва.

Харадинај се терети и за кривично дело повреде тајности поступка објављивањем инфомарција из истраге и имена потенцијалних сведока.

У притвору у Хагу ће бити због опасности да би могао да побегне, да би морао да омета предстојеће кривичне посутпке који ће се водити пред Специјализованим већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Он је ухапшен у петак на Косову, а нешто раније ухапшен је и Хисни Гуцати, шеф Удружења ветерана ОВК након чега су обојица изручени Хагу.

Гуцати се терети за иста кривична дела, а Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

Привођење Гуцатија судији за претходни поступак још није заказано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)