КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ? Једна бројка посебно забрињава

Новости онлајн

27. 09. 2020. у 23:58

КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ? Једна бројка посебно забрињава

Предраг Кон / Фото Танјуг

ПОСЛЕДЊИ корона пресек не показује значајне промене када је реч о броју нових потврђених случајева, али ако израчунамо "Конов коефицијент", односно, број новозаражених у односу на број тестираних у размаку од 24 сата ситуација није нимало безазлена.

У протекла 24 сата у Србији је на вирус корона тестирано 3.138 особа, док је регистровано 72 новозаражених, те у овом случају "Конов коефицијент" износи 2,29.

Ако податке упоредимо са јучерашњим даном кад је на корона вирус тестирано 5.513 особа, регистровано 74 новозаражених, а "Конов коефицијент" је износио 1,34 уочавамо да се ситуација погоршала.

Оно што је очигледно је да данас имамо 2.000 мање тестираних особа, док је број нових потврђених случајева готово исти, што означава да је епидемиолошка слика нешто лошија.

Колико је важан "Конов коефицијент"

При крају првог таласа корона вируса, др Предраг Кон је рекао "да ћемо о укидању ванредног стања и укидању рестриктивних мера моћи да разговарамо када овај бројка падне испод пет одсто".

А да би ситуација била иоле стабилнија потребна је још мања вредност.

Фото: Г. Шљивић

- Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање - рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

О односу броја новозаражених и тестираних у размаку од 24 сата говорио је својевремено и објашњавао његову важност управо епидемиолог др Предраг Кон, те је због тога у народу и прозван "Конов коефицијент".

Сутра заседа Кризни штаб

Кризни штаб за борбу против корона вируса заседа сутра ујутру у 8.30.

На састанку ће се се, према нашим сазнањима, оцењивати тренутна епидемиолошка ситуација, а мериће се и ефекти предузетих мера за људе који су се вратили у земљу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mrgud Strašni

28.09.2020. 06:48

Potrebno je uvesti strožije mere ponašanja za čije nepoštovanje se mora uvesti i strožije i odlučno kažnjavanje svih bez razlike ako se ne ponašaju po određenim propisima.... Sve dok je virus prisutan, moramo biti savesni i odgovorni na najvišem nivou... Koliko se da primetiti po ulici javnom prevozu, na raznim mestima, većina se previše opustila i ne poštuju nikakva pravila kao da ne shvataju da time ugrožavaju i sebe i sve oko sebe. To neodgovorno ponašanje mora strogo da se sankcioniše...... ODGOVORNI GRAĐANIN