ПОД НАДЗОРОМ 23.000 ПОВРАТНИКА СА ПУТОВАЊА: Са мора стигло 36 сумњивих

Б. Р.

24. 09. 2020. у 18:57

ПОД НАДЗОРОМ 23.000 ПОВРАТНИКА СА ПУТОВАЊА: Са мора стигло 36 сумњивих

Фото Танјуг

ТРЕЋИ дан узастопно расте број инфицираних вирусом корона - са 30 заражених у понедељак јуче смо "избили" на 81, а од последица ковида преминула је још једна особа.

На корону су тестирани узорци 7.466 особа, па је тзв. Конов коефицијент заражавања опет изнад један одсто. Од 315 пацијената који се у болницама лече од ковида, 22 су на респираторима. Под здравственим надзором је 23.000 људи, који су се вратили у земљу после петка у 18 сати.

- Половина их је стигла из Црне Горе - каже министар здравља Златибор Лончар. - У дану повратка 36 особа је већ имало симптоме вируса корона. Да нисмо одрадили надзор и да су прошли неопажено од 36, за неколико дана било би 360, а онда за још неколико дана много већи број.

ДАЛЕКО ОД ЗАТВАРАЊА ШКОЛА

- ОД почетка школске године имамо око 60 заражених ученика. Пре два дана је оздравио и последњи студент који је имао ковид. То су добри подаци - рекао је министар просвете Младен Шарчевић и додао да је тренутна ситуација веома далеко од затварања школа али и додао да то треба схватити условно. - Да би се тако нешто десило, Кризни штаб треба да каже да расте број инфицираних ученика, да је епидемиолошка ситуација у одређеним регионима драматична, а тада би се одређена регија изоловала и прешла на онлајн наставу. Љ. Б.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је 36 сумњивих на ковид послато у ковид-амбуланте.

- Већ у првим сатима након званичног почетка рада система за здравствени надзор имали смо око 10 пријава у минуту. Грађани који су прошли процедуру навели су да је једноставна, а пружа све информације које су од значаја. Више од две трећине грађана који су се пријавили на надзор вратило се из Црне Горе и Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније и Турске.

Министар Лончар апеловао је на све грађане да се не опуштају, да и даље поштују мере - маске, дистанцу и хигијену руку:

- Заборавите на славља и прославе, није моменат за то. Водите рачуна у превозу - рекао је Лончар и додао да је епидемиолошка ситуација у Србији једна од најбољих у региону и да се такав тренд може очувати само стриктним поштовањем противепидемијских мера.

- Међу инфициранима је 67 здравствених радника, од којих је двоје на болничком лечењу - наводи министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)