ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА СЕПТЕМБАР: Екстремно високе температуре, а ево када нас чека захлађење

Novosti online

09. 09. 2020. у 19:21

ИАКО смо већ загазили у септембар, кише и чешће промене времена нема ни на видику, тако да ће овај месец бити погодан за продужетак свих летњих активности.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА СЕПТЕМБАР: Екстремно високе температуре, а ево када нас чека захлађење

Фото: Тањуг

Марко Чубрило, професор географије и метоеоролог открива да је "веома извесно да ће овај месец бити екстремно сушан и знатно топлији од просека". Како наводи, наредни дани доносе суво и топло, а повремено и веома топло време, са температурама на које нисмо навикли у септембру.

 

Ипак, као најава јесењих дана, ноћи ће бити свеже, што неће сметати дневним температурама да до викенда достижу максимуме од 24 до 29 степени, док се на југу очекује и до 33 степена.

- После 12.09. очекују се максимуми знатно изнад просека који ће се на копну углавном кретати од +26 до +31, понегде и до +32, док би у залеђу Јадрана и на југу Херцеговине понегде могли бити и око +34 степена Целзијуса. Тек око 18.09, оба главна модела имају сигнал за мање нарушавање антициклона, слабу циклогенезу над севером Италије, наоблачење уз мање освежење у кишу повремено - каже Чубрило.

Додаје да тек после 20.09. почиње да се јавља сигнал за могуће конкретније захлађење, али наводи да је о томе још рано говорити.

- Овај септембар ће, осим уколико последњих 5-6 дана не донесу неку велику кишу бити врло сушан, то је у складу са дугорочном прогнозом и врло је вероватно да ће и октобар донети дефицит падавина, али ће температурно бити просечан - закључује Чубрило, пише Блиц.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)