ЗБОГ ПРОБЛЕМА СА ФИНАНСИРАЊЕМ У ПАНДЕМИЈИ: Академци траже мање школарине на државним факултетима

Љ. Б.

22. 08. 2020. у 07:52

ЗБОГ ПРОБЛЕМА СА ФИНАНСИРАЊЕМ У ПАНДЕМИЈИ: Академци траже мање школарине на државним факултетима

Фото: М. Анђела

УДРУЖЕНИ студенти Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу јуче су у Ректорату крагујевачког универзитета предали захтеве студената за смањење школарина за 30 одсто у наредној академској години.

Истовремено су започели и хуманитарну акцију прикупљања помоћи за школарину Петра Лазића. Како је саопштило Удружење за заштиту уставности и законитости, петицију "30 одсто ниже школарине" до сада је потписало скоро 7.000 студената.

Удружење је позвало све колеге студенте да наставе потписивање петиције коју су покренули удружени студенти универзитета у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, у оквиру Тима "Крени - Промени", уз подршку Удружења за заштиту уставности и законитости.

Студенти су петицију покренули јер сматрају да је пандемија ковида утицала на отежано студирање и да ће, услед отежане економске ситуације, проблеме са финансирањем имати студенти које издржавају родитељи, као и они који су се финансирали радом.

Међутим, реторка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић поручила је да линеарно смањење школарина није реално.

- За неке факултете смањење школарине за 30 одсто било би изузетно велико и могло би да угрози квалитет наставе. Можда у таквим случајевима треба размишљати и о помоћи државе да део надокнади. Дакле, уз све уважавање студената, мислим да линеарно смањење школарина за све факултете није реално. Реално је да сваки од њих треба да преиспита колико је и да ли је могуће да се школарина смањи - навела је ректорка Поповић.

Она је истакла да су неки факултети и ове академске године смањивали износ школарине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nismo imali vezbe,predavanja,praksu kada mislite da nam vratite novac od skolarine?Niste ispostovali clanove ugovora o samofinansiranju.Krsite zakon.Za narednu godinu isto se mora umanjiti skolarina.Nece Vam proci da ne vratite novac.

Zhelja

22.08.2020. 08:54

A ja ne zelim da se mojim parama finansiraju studenti koji ce nakon studija ionako da emigriraju ili uzimaju posao srednjoskolcima ( malo je ovde posla koji iskljucivo fakultetlije mogu da obavljaju). Voleo bih da moj porez ide deci, ratnim veteranima i teskoj sirotinji

Veterinar

22.08.2020. 13:57

Za 120.000 dinara na Fakultetu veterinarkse medicine u Beogradu ne dobijemo nista. Ucimo iz knjiga starih po 30 i kusur godina. Vezbe suvoparme, a nastavni kadar na zalost sve losiji i losiji. Inace nas zovu Institut majka i dete. Na svakoj katedri oca ili majku nasledjuje sin ili kcerka. Profesori koji pokusavaju da sacuvaju ugled fakulteta i fakultet baceni u zapecak, a dekan i pored preporuke Agencije za borbu protiv korupcije jos nije smenjen.