ПОЧЕЛИ ИСПИТНИ РОКОВИ: Повратак студената у домове уз посебне мере заштите

Танјуг

19. 08. 2020. у 14:12

ПОЧЕЛИ ИСПИТНИ РОКОВИ: Повратак студената у домове уз посебне мере заштите

Фото Ж. Кнежевић

Почели су испити на већини факултета у Београду, а у складу са обавезама већ око 3.000 студената вратило се у студентске домове.

До краја недеље очекује се повратак још око 1.000 академаца.

Све собе у домовима спремне су за пријем старих-нових станара. Како би се спречило ширење вируса корона, у складу са препорукама, дезинфикован је комплетан простор, на улазу су постављене дезобаријере, средства за дезинфекцију руку, запослени носе маске.

На свим видним местима истакнута су упутства и препоруке за студенте - да се избегавају блиски контакти, одржава дистанца од два метра, да дезинфикују животни и радни простор, како правилно да носе маску, да се здраво хране.

Председница студентског парламента Универзитета у Београду Маргарета Смиљанић каже да су испитни рокови на већини факултета почели ове недеље, а да ће до краја недеље почети у свим високошколским установама.

"Ми ћемо као Студентски парламент редовно комуницирати са Студентским центром и Студентском поликлиником о броју студената који се враћају у студентске домове, али и о броју тестираних и заражених студената", рекла је Смиљанић за Танјуг.

Због епидемије изазване вируисом корона студентима који живе у студентским домовима забрањене су посете, преноћишта и студентска славља и то се строго контролише.

Током септембра управа Студентског центра "Београд" очекује да ће у домове да се врати око 8.000 до 9.000 студената.

Тренутно ради један студентски ресторан у Студентском граду, а како се буде повећавао број струдената и ресторани ће се отварати.

Директор СЦ "Београд" Горан Минић каже да ће се и погледу рада ресторана пратити препоруке надлежних институција. да ће се примењивати мере које су важиле и до сада - студент не може да уђе у ресторан без заштитне маске, мора да се одржава дистанца у реду за храну, да маска може да се скине само док студент једе.

За повратак у домове припремљене су и нове процедуре што се тиче заражених студената.

Уколико академци осете симптоме који указују на ковид 19, јављају се респираторној амбуланти у оквиру Студентске поликлинике у Проте Матеје. Студенти који буду тестирани резултате не чекају у својој соби већ изолацији.

"Изолација ће бити у оквиру хостела у студентском дому "Краљ Александар И". То је посебан смештајни капацитет , са засебним улазом, свака соба има своје купатило, а ми ћемо храну изолованим студентима достављати до врата, како би спречили било какав контакт и избегли даље ширење заразе", навео је Минић за Тањуг.

Надзор над студентима у хостелу обављаће лекари Студентске поликлинике. Студенти који су негативни враћају се у собе, уколико је резултат позитиван и академац има блаже симптоме упућује се у посебан део привремене болнице Арена. Студенти са тежом клиничком сликом упућују се на даље лечење у ковид болнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)