МОРАМО ДА БУДЕМО ОПРЕЗНИ, КО ЋЕ ДА НАС ЛЕЧИ: Директор КЦС УПОЗОРАВА да је много РИЗИКА пред нама и да сада КУПУЈЕМО ВРЕМЕ

Novosti online

17. 08. 2020. у 13:13

ДИРЕКТОР Клиничког центра Србије Милика Ашанин каже да смо спремни за долазак “новог” таласа короне.

МОРАМО ДА БУДЕМО ОПРЕЗНИ, КО ЋЕ ДА НАС ЛЕЧИ: Директор КЦС УПОЗОРАВА да је много РИЗИКА пред нама и да сада КУПУЈЕМО ВРЕМЕ

Фото: Танјуг

- Ситуација у Београду и Србији можемо да кажемо да је боља, али са високом дозом опрезности - истакао је др Ашанин у Јутарњем програму. - Инфективна клиника као основна ковид болница је била стожер ове борбе. Ту је највећи удар, она је једина од свих болница у конбтинутиту. Урађен је огроман посао. У тријажној јединици је више од 21.000 пацијената прегледано, 1 500 лечено, то је огроман посао. Почетком јуна био је други талас, имали смо и 350 пацијаната иуз остачле јединице, између 500 и 600. На Инфективној сада имамо испод 100 прегледа дневно, до пре две недеље било 100 посто попуњени капацитети, а сада су две трећине.

Он је додао да “морамо да мислимо да о томе да наш здравствени систем треба да издржи, ко ће да нас лечи".

- Тренутна ситуације је да је 47 позитивно, 12 лекара и 35 медицинских сестара. Око 62 њих су у изолацији, 12 лекара остало су сестере. На укупан број људи који су слободни, ово је прихватљив број - поручио је. - Ово све траје пет, шест месеци, особље је преоптерећено, осећа се замор. У овој ситуацији када имамо мање болесника, попуштање у пријаму, користимо прилику да их пустимо да одморе, купујемо време да се припремимо за септембар.

На питање да ли ће бити другог таласа, доктор Ашанин каже да је “Вирус непредвидив, нико није могао да очекује да ће у јулу и августу бити овако."

- Као што грип има своје сезонске ситуације тако смо и чекивали. Пик другог таласа смо имали у јулу. Сигурно је да ће бити новог заражаваја, а у којој мери – то ћемо да видимо. Отварају се ризичне ситуације, а то је повратак студената, отварају се школе, не знамо и као ће одлазака наших грађана на летовање да се одрази на ситуацију, поготово кад је реч о повратку оних који су боравили у земљама где је велика стопа заразности као што су Хрватска, Румунија, Северна Македонија… То су околности које могу бити ризичне” - нагласио је др Ашанин.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)