ВАКЦИНАЦИЈА ПОЧИЊЕ ПРВОГ ОКТОБРА: Тиодоровић о сценарију који морамо да избегнемо

Танјуг

16. 08. 2020. у 11:15

ВАКЦИНАЦИЈА ПОЧИЊЕ ПРВОГ ОКТОБРА: Тиодоровић о сценарију који морамо да избегнемо

Фото: Н. Фифић

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Републичког кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да би вакцинација против грипа требало да почне 1. октобра како би се избегао судар са вирусом корона, што се, како је указао, десило у Италији у марту ове године.

Он је рекао да се припрема вакцинација против грипа најосетјивијег дела становништва, као што су хронични болесници, старији, особе код којих је пао имунитет, труднице, породиље, деца са обољењима која могу да изазову пад имунитета.

- То је велики посао који треба одрадити и ја сам за то да та вакцинација почне већ 1. октобра. Ту вакцинацију треба да урадимо да не би дошло до ''миксања'' та два вируса, обичног грипа и короне, и да истовремено имамо и грип и корону. То би било страшно - рекао је Тиодоровић.

Додао је да се управо то десило Италији у марту ове године када се под епидемију грипа "подвукла" епидемија короне што је за последицу имало велики број смртних исхода.

Тиодоровић наглашава да таква ситуација морамо на све начине да се предупреди, односно да се превентивним мерама онемогући да дође до такве појаве.

- Да се разумемо, не постоји вакцина која сто посто штити, али код људи који имају нарушен имуни систем, с хроничним обољењима, та вакцина ће много значити за блажу клиничку слику. А код старих и болесних, та вакцина може значити превенцију од смрти - казао је Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)