КАКО ДА ОБОЛЕЛИ НЕ БУДЕ ЛАЖНО НЕГАТИВАН? Ево који је тест за корона вирус НАЈБОЉИ и НАЈПРЕЦИЗНИЈИ

Novosti online

07. 08. 2020. у 22:52

СВИХ ових месеци колико је корона вирус присутан у Србији поставља се питање тачности и прецизности тестова за ЦОВИД 19.

КАКО ДА ОБОЛЕЛИ НЕ БУДЕ ЛАЖНО НЕГАТИВАН? Ево који је тест за корона вирус НАЈБОЉИ и НАЈПРЕЦИЗНИЈИ

Фото: Депозит

Колико су прецизни брзи серолошки тестови који се раде из крви а колико ПЦР за које се узимају брисеви из носа и грла, као и како је могуће да данас тест покаже да је неко негативан а сутра да је позитиван, и обратно...

Опште је познато да се анализе узорака у Србији раде на неколико различитих тестова, а ми смо у Дирекцији за националне референтне лабораторије успели да сазнамо који је најбољи и најпрецизнији ПЦР тест.

Од марта до данас у овој лабораторији је обрађено 120.000 узорака, максимални број узорака на дневном нивоу који се обради је 2.000, а у перспективи тај број може бити и већи. Према речима др Ненада Доловца, директора ове Дирекције, тренутно се у овој лабораторији на дневном нивоу обради од 1.000 до 1.500 узорака бриса на ЦОВИД 19, а резултати се издају у року од 24 сата.

Откако су почели да раде ПЦР тестирање на корону, у овој лабораторији се искључиво користе кинески "сан шур" тестови, повремено су се користили и други, али чини се да су ови поменути "закон".

И сам директор каже да се код њих не поставља питање прецизности, али и брзине испитивања.

Фото: ЕПА

- Што се Батајнице тиче, ми смо од старта користили "сан шур" тестове. То су тестови кинеског произвођача. Компанија "сан шур" заједно са кинеском државом донирала је Србији у марту месецу те тестове, и када смо ми тог месеца почели да радимо, почели смо са њима. Погледали смо протокол, кренули да радимо, добили смо јако добре резултате и што се тиче саме прецизности, не поставља се питање, као ни око саме брзине испитивања - објашњава др Доловац.

Према његовим речима, управо захваљујући овим тестовима, уради се много већи број анализа у току једног дана.

Новости

- С тим у вези добро је што смо добили већу количину тих тестова, тако да су њих могли да користе и Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" и неке друге институције. Ми смо касније и ушли у њихову набавку. Сада тренутко њих имамо довољно за неколико наредних месеци - каже наш саговорник.

Он објашњава и да када су морали да користе друге тестове, то је захтевало да своју апаратуру прилагоде произвођачима тих тестова.

- Наравно, било је и других тестова из донација, у неким периодима смо морали да користимо и друге, па смо морали да стандардизујемо апаратуру. То је процедура која траје 1, 2 дана, а све како бисмо били сигурни у валидност резултата а не да некога прогласимо лажно позитивиним или лажно негативним - рекао је др Доловац.

Фото: Depositphotos

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)