ОГЛАСИО СЕ ПРОФЕСОР ТИОДОРОВИЋ: У овом делу Србије ситуација ван контроле - грађани лече корону у приватним ординацијама!

Ј.Стојковић

среда, 05. 08. 2020. у 13:34

ОГЛАСИО СЕ ПРОФЕСОР ТИОДОРОВИЋ: У овом делу Србије ситуација ван контроле - грађани лече корону у приватним ординацијама!

Фото: Принтсцреен

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација на југу Србије, знатно је стабилнија, осим што забрињава податак да се у Бујановцу и Прешеву не зна прави број заражених корона вирусом, рекао је члан Републичког Кризног штаба Бранислав Тиодоровић након што се састао са здравственим радницима Пчињског округа који раде у ковид систему.

- У Врању је ситуација много боља, Здравствени радници из Врања, Сурдулице и нарочито Бујановца одлично су одговорили изазову, али нам је тренутно највећи проблем што у Бујановцу и Прешеву немамо реалну процену ситуације. Људи се лече код куће,по приватним ординацијама и на крају траже помоћ нашег здравственог система често и кад је болест озбилно узела маха – рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић у Врању.

Он је рекао да здравствени систем не прави разлику међу пацијентима и да нема места никаквом страху јер се сви пацијенти једнако третирају.

- У Бујановцу су лекари у ковид амбуланти упркос скромним условима одрадили и раде одличан посао. Слично је и у Сурдулици где се показало да је отварање Ковид болнице била права одлука. Што се тиче ковид болнице која је планирана у Бујановачкој Бани, она је спремна, али ако буде било потребе – рекао је Тиодоровић.

Коментаришући све већи број трудница код којих је потврђен вирус, Тиодоровић је рекао да је он још у марту рекао да су труднице у ризику, због тога што је по природи у том периоду слабији имунитет,те да оне посебно треба да воде рачуна и не само оне већ и људи из њиховог најближег окружења.

ОДЛУКА О ШКОЛИ ЗА ПАР ДАНА

Тиодоровић је рекао да се у овом тренутку у београду и Нишу не лечи велики број деце и да су сви стабилно, али да је пред нама евентуални почетак школе и да сви треба заједно да раде на томе да се деца припреме и заштите у настави.

- Деци је потребно да буду у школи, нарочито млађој деци.Онлине настава је прихатљивија код старијих школараца. Знаћемо за пар дана када сви заједно седнемо и усагласимо одлуку како ће се одвијати школска година – рекао је Тиодорови.

ПЦР ЛАБОРАТОРИЈЕ

Говоречи оотварању нових ПЦР лабораторија, епидемиолог Тиодоровић је рекао да је могуће да ће бити отворена и у Врњу, али да је то у некој перспективи због тога што ПЦР лабираторије изискују добре услове и стручне људе. Према његовим речима извесно је да ће се нове лабораторије отварати у Зајечару и Ужицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dikam

05.08.2020. 18:31

Rodni te u Jagodinu kod Palme nema korone sve radi kaficu puni akva park ne moze da primi sve posetioce pa se pitam sto krizni dtab ne primeni recepti Jagodina. Palma je sve mocan nigde nema izvestaja iz Jagodine