УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА КОНА: Корона није сезонски вирус, остаће константно присутан

Новости онлине

30. 07. 2020. у 20:13

УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА КОНА: Корона није сезонски вирус, остаће константно присутан

Фото: Новости архива

ОД нашег понашања зависи да ли ћемо да се заразимо.

Вирус корона нема сезонски облик, већ је константно присутан и моћи ће стално да се преноси, упозорили су домаћи и светски стручњаци.

- Иако је у Србији ситуација знатно повољнија у односу на претходни период, односно бројеви почињу полако да се спуштају, то није знак да је престала епидемија - рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је у тренутном току епидемије у Србији знатно повољнија ситуација у односу на претходни период јер је дошло до максимума броја заражених и до заравњења, као и да ти бројеви полако почињу да се спуштају.

Према његовим речима, сада је јасно да корона није сезонски вирус и да ће непрекидно бити ту.

- У овом тренутку када се спуштамо треба знати да у тренутку када се будемо спустили, то није знак да је престала епидемија. Сада је јасно да нема сезонског облика, већ да је вирус константно присутан и константно може да се преноси, и да то искључиво зависи од нашег понашања - казао је Кон.

Са њим је сагласан и директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша, који је недавно изјавио да је ситуација са вирусом корона у свету веома озбиљна и да је пандемија интензивнија него икада пре.

- Нити је пуно блажи, нити је пуно гори што је био. Преноси се с човека на човека. Наше понашање је кључно за то како ће се ширити тај вирус. А ми знамо да се у околини где има 95 до 99 посто људи осетљивих на тај вирус може ширити експлозивно, ако је присутан у тој околини - подвукао је Ивануша.

Он је поновио да су мере и наше понашање најбитнији у спречавању ширења вируса.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)