“Неготин нам се неће поновити”: Министар Ђорђевић о стању у домовима за старе

Ј. Ж. С.

06. 07. 2020. у 14:55

СТАЊЕ у домовима за старе и осталим установама социјалне заштите је под контролом, а висока одговорност директора и запослених уверава да се ситуација из старачког дома у Неготину више неће поновити. Свему томе је допринела и чињеница да мере за спречавање ширења вируса корона нису попуштане ни након укидања ванредног стања, каже Зоран Ђорђевић, министар за рад.

“Неготин нам се неће поновити”: Министар Ђорђевић о стању у домовима за старе

Фото: Танјуг

Министар је уверен да у овим установама раде одговорни људи, који су већ четири месеца у специфичној ситуацији, а којом руководе врло свесно. У укупном броју заражени су и 22 корисника и запослени из старачког дома у Петроварадину, код којих је вирус потврђен још пре месец дана.

 

- Још немамо информацију да ли су се они опоравили, очекујемо ових дана позитиван одговор о њиховим негативним ПЦР тестовима, чиме ће број заражених у установама социјалне заштите рапидно да падне - каже Ђорђевић.

 

Због посебних мера за пријем нових корисника, које подразумевају негативан ПЦР тест и 14 дана самоизолације, нови станари који су имали корону нису никог угрозили.

 

- У спречавању ширења вируса у социјалним установама много помажу запослени који су веома одговорни - редовно носе заштитну опрему, пријављују сваки контакт и путовање који су имали ван установе. Тамо где су се јавили заражени радници, они су се углавном на време јављали да су имали неке контакте, да су били на годишњем одмору или путу, рађени су им ПЦР тестови који су показали да су позитивни, зато су на време хоспитализовани и склоњени са посла - казао је Ђорђевић.

 

Контролу у установама социјалне заштите ради инспекција социјалне заштите, али се, како тврди министар, доста ослања на одговорност запослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)