СУТРА СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза - Биће и снега!

Novosti online

21. 10. 2021. у 10:00

ЈОШ данас углавном суво и топло, у петак премештање хладног фронта, пролазне падавине и јаче захлађење, показује временска прогноза Марка Чубрила.

СУТРА СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза - Биће и снега!

Фото: П. Милошевић

Данас ће се Алпима полако приближавати хладан фронт, што ће над нама условити даљи дотоко топлог, али и све влажнијег ваздуха са југозапада.

- Преовлађиваће променљиво облачно, на истоку уз дуже сунчане интервале, док ће над средишњим, а посебно западним и југозападним пределима током дана бити све више облака и тамо се после подне и увече понегде очекује киша или пљусак, посебно уз обалу Јадрана. Ветар јужни и југозападни, на планинама повременно и јак, док ће дуж Јадрана бити југа и југозападног ветра. Дневни максимум од око 14 на западу до око 24 понегде на истоку у југоистоку региона - саопштио је Марко Чубрило.

У току ноћи ка петку хладан фронт би требало да се премести и преко региона и прво би захватио северозападне и северне пределе Хрватске, затим би напредовао даље на исток и до петка средином дана уз тренутну динамику атмосфере би се преместио преко целе Хрватске, највећег дела БиХ (осим крајњег истока и југоистока), затим преко западне и северозападне Србије, укључујући и Војводину. У тим пределима би уз облачно време повремено било кише, док би ветар окренуо на северни и североисточни, који би понегде у зони фронта на кратко могао бити јак, предвиђа временска прогноза.

Премештање хладног фронта преко осталог дела региона се очекује до суботе ујутро, тако да ће се падавинска зона преместити над југоисток и југ региона, док ће над осталим пределима падавине ослабити и престати.

Са захлађењем на планинама преко 900мнв, у петак ће кишу смењивати снег, док би се у суботу снежна граница спустила још мало ниже, на око 800мнв.

- Засада модели над већим делом региона не дају сигнал за неке конкретније падавине, осим на планинском залеђу Јадрана (Горски Котар, залеђе Далмације, Херцеговина и планинско зелеђе Црне Горе) где би због орографског ефекта било знатно више падавина. Над осталим пределима у просеку око 10мм талог, док би исток, југоисток и североисток региона могао добити испод 5мм талога - рекао је Чубрило.

Временска прогноза за викенд

У петак максимум од око 7 на северозападу до око 21 на југоистоку региона. За викенд осетно хладније, уз максимуме од 7 до 13 степени Целзијуса.

У недељу и посебно понедељак ујутро са претежно ведрим временом над великим делом региона треба очекивати појаву слабог мраза до -2 степена Целзијуса, док би приземног мраза било готово свугде.

Изгледи времена за наредну недељу

Модели почетком следеће недеље дају сигнал за развијање слабог циклона над Јонским морем, који би се формирао као последица продора осетно хладнијег ваздуха над област Медитерана. Тај циклон, уколико се формира, би од понедељка увече до среде региону донео ново наоблачење, местимичну кишу и планински снег, а снежна граница би зависила од тачног положаја циклона, што се тренутно не може знати, наглашава Чубрило.

Тих дана би свакако било релативно хладно уз максимуме између 6 и 13 степени Целзијуса, док би осећај хладноће у кошавском подручју од понедељка увече до среде увече повећавао јак и олујан југоисточни ветар, показује временска прогноза.

У другом делу следеће недеље стоји сигнал за јачање антициклона, стабилизацију и отопљење, те би уз хладне ноћи дневни максимуми брзо прелазили и 15 степени Целзијуса.

Шта нам доноси новембар?

Тренутно све упућује да би и почетак новембра донео суво и релативно топло време, док се неки сигнал за могуће захлађење почиње јављати на дугорочним прорачунима тек око 9. новембра.

Што се тиче наредних дана, данас и сутра још углавном сунчано и релативно топло, сутра постепено, а у петак јаче погоршање, пролазне падавине и осетно захлађење, закључио је Чубрило.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - УРУШИО СЕ ЗИД ЗГРАДЕ У ЦЕНТРУ ЗРЕЊАНИНА

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)